Róhani: az új amerikai kormány „megadja magát” Iránnak

„Nem számít, mi lesz ma vagy holnap az amerikai választások eredménye, a következő amerikai kormány úgyis engedelmeskedik majd az iráni nép akaratának” – mondta Hasszán Róhani iráni elnök a Jerusalem Post közlése szerint.

Hasszán Róhani iráni elnök az amerikai elnökválasztással kapcsolatban kijelentette, hogy a következő washingtoni kormányzat „megadja majd magát” Iránnak, és visszatér az iráni atomalkuhoz.

„Az a bizonyos úr a Fehér Házban kíméletlenül növelte a szankciókat” – mondta Donald Trump amerikai elnökre utalva. Ez a „gazdasági háború” ártott Iránnak, különösen a COVID-19 válság idején.

„Az Egyesült Államok nem tartott be semmilyen alapelvet: sem az emberi jogi elveket, sem a nemzetközi jogot. Ugyanakkor bízom abban, hogy az iráni nemzet végül győzni fog” – mondta.

„Nem számít, mi az amerikai választások eredménye ma este vagy holnap, és kinek a kezében lesz végül a hatalom. Nem kétséges, hogy a következő amerikai kormány enged majd az iráni nép akaratának.”

„Nincs más választásuk, mint megadni magukat a törvénynek, a közvélemény nyomásának és e nagy nemzet türelmének és ellenállásának” – mondta a perzsa ország népére utalva.

Hasszán Róhani iráni elnök. Szerinte az új amerikai kormányzat meg fogja magát adni Iránnak. Fotó: MTI/AP/Iráni elnöki hivatal

Róhani dicsérte az irániak járvány idején tanúsított állhatatosságát, mondván, hogy az ország ellenáll minden nehézségnek. Az iráni valuta az amerikai szankciók miatti nyomás ellenére egyre erősödik abban a reményben, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt nyer.

Biden kampánycsapata utalt arra, hogy Washington visszatérhet a 2015-ös iráni atomalkuhoz, vagy legalábbis lazíthat a Trump-kormányzat Teheránnal szembeni „maximális nyomásán”, ha a demokrata jelölt kerül ki győztesen a választásokból.

Az iráni elnök a vízügyi infrastruktúra most bemutatott fejlesztésével kapcsolatban azt mondta, hogy „ezeknek a projekteknek az indítása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nemzetünk nem áll le és nem borul térdre”. Iránnak új nemzeti terve van arra, hogy a vizet a Perzsa-öbölből a sivatagos területekre vigye. Róhani méltatta azokat a mérnököket, akik segítettek az Urmia-tó újjáélesztésében, és akik a vízügyi projekteken dolgoztak.

Az iráni elnök viszont bírálta azokat, akik támogatják az országa elleni bojkottot, és azt mondta, hogy Irán a nehézségek közepette is megmutatja önellátásra való képességét. Róhani kijelentette, hogy az új vízszállítási módszerek nem fogják károsítani a környezetet. Azt is elmondta, hogy Iránnak jelenleg mintegy 70 sótalanító létesítménye van és van egy „hatalmas projekt”, amelynek célja az olaj eljuttatása a Teherántól mintegy 1700 kilométerre lévő Jaszk kikötővárosába, és amely jövőre készül el.

Háború is kitörhet, ha Amerika visszatér az iráni atomalkuhoz

Legalábbis így látja Tzachi Hanegbi, az izraeli telepekért felelős miniszter.