Háború is kitörhet, ha Amerika visszatér az iráni atomalkuhoz

Amennyiben a demokrata elnökjelölt, Joe Biden vissztér az Iránnal kötött atomalkuhoz, az akár háborúhoz is vezethet Izrael és Irán közt, állítja Tzachi Hanegbi, az izraeli telepekért felelős miniszter – számol be a The Jerusalem Post.

„Biden nyíltan megmondta, hogy vissza kívánja állítani az iráni atomalkut” – jegyzi meg Hanegbi, „ez Izrael és Irán közti konfrontációhoz vezethet.”

Hanegbi elmondta, hogy más kérdésekben nem aggasztja egy valószínűsíthető Biden-győzelem, Irán azonban kivétel.

A miniszter az izraeli 13-as hírcsatornának elmondta, hogy ő, Benjamin Netanyahu miniszterelnök és a legtöbb izraeli úgy látta, hogy az Obama-kormány által 2015-ben aláírt iráni egyezmény komoly „tévedés ”.

Hanegbi szerint az a tény, hogy Donald Trump amerikai elnök deklarált célja, hogy tárgyalásokat folytasson Iránnal, nem összehasonlítható, mert az „más megállapodás lenne, amelyet a maximális nyomási szankciókkal kényszerítene”.

A Knesset külügyi és védelmi bizottságának elnöke, Cvi Hauser optimistábban közelíti meg a kérdést.

Hauser Biden alelnöki terminusa alatt is betöltött kormányzati pozíciót, és elmondta, hogy jól ismeri Biden álláspontját, és hogy a volt alelnök Izrael igazi barátja.

„Feltételezem, hogy még akkor is, ha az iráni atomalku ismét létrejön … az jobb lesz, mint az előző” – mondta csütörtökön a hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában. „Széles körű egyetértés van abban, hogy az eredeti megállapodás számos helyen tartalmazott komoly hátrányokat a nyugati világ szempontjából. Ezeket minden bizonnyal ki fogják küszöbölni.”

Hauser szerint a Közel-Kelet megváltozott, mióta Biden 2016-ban elhagyta hivatalát. „Ez egy olyan Közel-Kelet, ahol Irán sokkal veszélyesebb, ahol fegyverei és technológiája sokkal pontosabbak és sokkal halálosabbak… Ez nem csak Izrael problémája, hanem az egész világé.”

Bár Bidennek és Trumpnak különböző eszközök állnak rendelkezésre, hogy megállapodásra jusson Iránnal, Hauser szerint az eredmény a legfontosabb: „Visszafogni Iránt és megakadályozni, hogy atomfegyverhez jusson!”

Hauser azzal érvelt, hogy „ma mindenki megérti, hogy a megállapodás nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza”, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen, és „a szabad világ országai tudják, hogy ez komoly probléma.”

Egy nukleáris Irán fegyverkezési versenyt indíthat, amelyben Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom is kifejlesztené saját atomfegyvereit – figyelmeztetett Hauser.

„Mindenki látja Irán hozzállását és politikáját, a törekvést, hogy instabilitást gerjesszen a Közel-Keleten, ” – tette hozzá. „Sem az amerikaiak, sem Izrael nem engedik meg a Irán nukleáris fegyverhez jusson.”