Fekete-fehér? Igen-nem? — Heti Grün

Uralkodó csőcselék, változtatható történelem, megrongált Churchill, rasszista filmklasszikus, rejtélyes alapítvány, lehetséges forgatókönyv, bűnbánó Horthy-unoka, törölhető lábnyomok. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Seres Lászlót nagyon nyugtalanítja a kérdés, hogy miért hódol be az amerikai többség a bűntudatkeltésnek, hogyan uralkodhat a csőcselék a választott politikusokon és a civil szférán. Szerinte annak, amit már harmadik hete látunk a tengerentúlon, köze nincs az antirasszizmushoz, valójában a politikai korrektség pogromhangulatú, etnicista kultúrharca zajlik a nyugati civilizáció alapértékei, az egyéni szabadság, a joguralom, az alkotmányos rend, a méltányosság – és persze a magántulajdon ellen.

Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója a rendőri erőszak áldozatául esett afro-amerikai férfi gyászünnepségén azt mondta, hogy a „George Floyd meg fogja változtatni az Egyesült Államok történelmét”, sőt a rendőrségi reformról szóló törvényhozási vitákba szeretné bevonni Floyd családtagjait is.

London is forrong, a D-nap évfordulóján megrongálták Churchill szobrát. Boris Johnson miniszterelnök szerint azzal, hogy az antirasszista tüntetők a rendőrökre támadnak, elárulják azt az ügyet, amelynek védelmét hirdetik.

Sorozatban tűnnek el a streaming szolgáltatók kínálatából az egyik napról a másikra rasszistának bélyegzett klasszikusok. A hét egyik legolvasottabb híre, hogy levették az „Elfújta a szél” c. filmklasszikust a képernyőről, csak történelmi háttérmagyarázattal és a rasszizmustól való elhatárolódással kerülhet majd vissza az HBO könyvtárába. A brit UKTV streamingszolgáltató műsoráról törölték a legendás Waczak szálló egy epizódját, azzal az indokkal, hogy „rasszista sértések” hangzanak el benne. És még sorolhatnánk napestig.

Amichay Mihály Éva azon tűnődött, hogy vajon veszélyezteti-e az izraeli demokráciát a rejtélyes Wexner alapítvány támogatási rendszere, melynek ösztöndíja szerinte kimerítheti a törvényben meghatározott ajándék kritériumát, ilyen értékű ajándék elfogadása már korrupciógyanús cselekedet.

Nagy Gabriella elemzéséből kiderül, hogy a júliusi annektálással életbe lépő, visszafordíthatatlan folyamatok kiszámíthatatlan biztonsági következményeire Izrael alaposan felkészült, az erre kidolgozott „Hajnal a hegyekben” hadművelet minden lehetséges forgatókönyvvel számol.

Horthy unokája bocsánatot kért a holokausztért. Ifj. Horthy István elismerte, hogy nagyapja „hibákat” követett el, de szerinte nem tudta mi is történik a haláltáborokban.

Egy izraeli startup alkalmazásával végre eltakaríthatjuk magunk után az internetes lábnyomainkat. A cég mesterséges intelligencia segítségével összegyűjti, hogy milyen szolgáltatók, milyen adatokat gyűjtöttek össze a felhasználóról, aki aztán kérheti tőlük, hogy töröljék adatait. Az izraeli vállalat eddig 300 ezer „elfelejtést kérő” kérelmet küldött el felhasználói nevében.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Shall We Overcome? – Heti Grün

Naiv anarchisták, ingatag világrend, rasszistázó demokraták, moderált lincshangulat, közel-keleti kremlinológia, papucsos elnökjelölt, kispesti király, mérgezett Trianon, jogfosztó koronavírus.