Horthy unokája bocsánatot kért a holokausztért

Ifj. Horthy István elismerte, hogy nagyapja „hibákat” követett el, de szerinte nem tudta mi is történik a haláltáborokban. 

A 24. hu egy új dokumentumfilm a Nagyapám: Horthy Miklós kapcsán kereste meg a kormányzó Londonban élő unokáját.

Ifj. Horthy István a saját apját sem ismerte, miután mindössze másfél éves volt, mikor meghalt, viszont a nagyapjával szoros viszonyt ápolt. Az új dokumentumfilm a családja szemszögéből mutatja be a huszadik századi magyar történelem egyik legmegosztóbb figuráját. Bár a film pozitív képet fest Horthy Miklósról, hiszen az unokája szemén át mutatja be a kamera, de a felelősség és Hitlerrel való kapcsolat többször szóba kerül az alkotásban.

„Az nekem világos, hogy nagypapa nem tudta, mit kell kezdeni egy ilyen emberrel, mint a Hitler. Mikor a helyzet romlik, az emberek remélik, hogy egy erélyes gazember valahogy helyrehozza a dolgokat” – állította ifj. Horthy István a filmben.

A férfi szerint apjának nem volt hatalma a deportálásokkal kapcsolatban, hiszen ekkor már félre volt tolva, és azt állítja, hogy a nagyapja egészen 1944 júliusáig nem tudott arról, hogy mi történik a haláltáborokban.

A dokumentumfilmben egy bocsánatkérés is elhangzik.

„De ha valaki úgy érzi, hogy az ő felelőssége volt – és persze ő volt az államfő, úgyhogy talán jogi szempontból felelős is volt –, én legmélyebben a család nevében és a nagyapám nevében (…) bocsánatot szeretnék kérni azoktól, akik szenvedtek. Mert mind emberek vagyunk, mind hibázunk. Lehetetlen, hogy a nagyapám nem hibázott. Persze, hogy hibázott. Csak az Isten tud tökéletesen cselekedni. Úgyhogy nekem illik bocsánatot kérni” – mondta ifj. Horthy István  a filmben.

A 24.hu megkeresésére a kormányzó unokája elmondta, hogy nem kiszámított gesztus volt a bocsánatkérés és nem is vár semmi különösebb reakciót. Mindezek mellett a férfi szerint otthon és külföldön is rosszul ítélik meg a nagyapját.

Borítókép fotó: Fortepan/ Lili Jacob

Horthy Miklós felelősségéről

Horthyt ma nem lehet politikai szimbólumnak tekinteni. Aki ezt teszi, végeláthatatlan polémiát generál a kormánypárti és ellenzéki médiában. Pelle János írása.