London is forrong, a D-nap évfordulóján megrongálták Churchill szobrát

Boris Johnson miniszterelnök szerint azzal, hogy az antirasszista tüntetők a rendőrökre támadnak, elárulják azt az ügyet, amelynek védelmét hirdetik. 

Múlt héten már több békés, rasszizmus elleni tüntetést tartottak Angliában, viszont a hétvégén elszabadultak az indulatok. A koronavírus-járvány miatti hatósági tiltások ellenére vasárnap is tízezrek vonultak az utcákra a brit nagyvárosokban a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozva.

A tiltakozásokkal kapcsolatban több politikai szakértő is kiemelte, hogy a brit rendőrséget nem szokták brutális bánásmóddal vádolni.

Londonban a tüntetők vasárnap este az amerikai nagykövetségtől a kormányzati negyedbe, a parlament elé és a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Streethez vonultak, itt azonban rendőrsorfal állította meg a menetet. A tüntetés nagyrészt békés volt, de több csoport fémkorlátokkal, kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik ezután visszaszorították a parlament közeléből a tömeget.

Egy sebesült rendőr Londonban. Videó az esetről: link Fotó: Twitter

A Scotland Yard azt közölte, hogy a londoni megmozdulások kezdete óta eddig 27 rendőr sérült meg, közülük 14-en a hétvégén.

Különösen heves összecsapások voltak szombat este a Downing Street közvetlen közelében, ahol a tüntetők közül többen petárdákkal, kövekkel és üvegekkel támadtak a rendőrökre.

Az egyik rendőrségi ló megbokrosodott, miután megtámadták a tüntetők, majd ledobta lovasát, egy rendőrnőt, akit kórházba kellett szállítani. A ló ezután a tömegbe rohant, ahol szintén többen megsérültek.

Ian Miles Cheong on Twitter: „A female police officer has been seriously injured in London after rioters threw bricks at her horse, spooking it and sending her head-first into a traffic pole. https://t.co/fYIA3BIOhm / Twitter”

A female police officer has been seriously injured in London after rioters threw bricks at her horse, spooking it and sending her head-first into a traffic pole. https://t.co/fYIA3BIOhm

A Scotland Yard főparancsnoka közölte, hogy a megmozdulások számos résztvevőjét őrizetbe vették és nekik bíróság előtt kell felelniük a rendőrök elleni erőszakos fellépésért.

A tüntetők a D-nap 76. évfordulóján szombaton Winston Chrurchill szobrát is megrongálták, áthúzták a nevét és rágraffitizték, hogy rasszista volt. Később a szobrot letisztították, de aztán újra megrongálták a tüntetők.

A nyugat-angliai Bristolban a tüntetők ledöntötték az egyik leghírhedtebb XVII. századi angol rabszolgakereskedő szobrát, amit a belügyminiszter Priti Patel „szégyenteljes vandalizmusnak” nevezett. A szobor elhordása mellett már évek óta több szervezet és történész is kampányolt.

Boris Johnson brit miniszterelnök az erőszakba átcsapó tüntetések második napja után azt nyilatkozta, hogy a tüntetőknek joguk van a távolságtartást betartva, békében tüntetni, viszont ahhoz nincs joguk, hogy megtámadják a rendőröket – számolt be a Sky News.

Johnson szerint a tüntetések huliganizmusba csaptak át, amellyel a tüntetők pont azt az ügyet árulják el, amelynek védelmét hirdetik. A miniszterelnök kijelentette, hogy mindenkit elő fognak állítani, aki erőszakos cselekményt követ el.