A gyűlölet vírusa: a járvány miatt nőtt az idegenellenesség és az antiszemitizmus

Az ENSZ főbiztosa szerint az elmúlt hónapokban megszaporodtak a gyűlölködő megnyilvánulások, online és személyes formában is. 

Sok rejtett indulatot hozott a felszínre a koronavírus-járvány. A gyűlölet középpontjába nem csak az „idegennek” titulált csoportok kerültek, hanem például a külföldről hazatérő munkások is. Ukrajnában még február végén csőcselék támadt a Kínából hazamenekített ukránokra, és az ADL jelentése szerint a járvány kezdete óta megnőttek az ázsiai emberek elleni atrocitások.

„A járvány előrehaladtával megjelentek az antiszemita konspirációs teóriák, annak ellenére, hogy világszerte nagyon súlyosan érintette a járvány a zsidó közösségeket. Az egyik legnépszerűbb összeesküvési elmélet az volt, hogy „a zsidók találták ki a járványt, hogy nagy pénzt keressenek az ellenszeren.”

De nem csak online terjed az antiszemitizmus, hanem az utcákon is, ezért például Amerikában Donald Trump harcot hirdetett a zsidóellenes gyűlöletcselekmények ellen.

A negatív jelenségre pénteken az ENSZ főtitkára Antonio Guterres is reagált, aki arra szólította fel az országokat, hogy „tegyenek meg mindent” annak érdekében, hogy visszaszorítsák a válság óta mindent elárasztó „gyűlölet hullámot”- írja a The Times of Israel. 

A koronavírus számlájára is írható a növekvő antiszemitizmus New Yorkban?

Március óta számos antiszemita jellegű propaganda lát napvilágot, melyben a zsidóságot és Izraelt vélik látni a járvány mögött.

Guterres egyetlen országot sem emelt ki konkrétan, de megnevezett veszélyeztetett csoportokat.

„A járvány óta megnőtt az idegenellenesség az interneten és az utcákon is. Tele vannak az oldalak antiszemita konspirációs elméletekkel és a vírushoz köthető muszlimellenes támadások is történtek” – jelentette ki a főbiztos.

Antonio Guterres arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan gyűlöletet terjesztenek az idősek ellen, mivel ők vannak leginkább kitéve a betegségnek.

Az ENSZ főbiztos arra kérte az oktatási intézményeket, hogy tanítsák meg a gyerekeket az interneten való helyes eligazodásra, hogy ne váljanak ilyen üzenetek közönségévé. Külön felszólította a közösségi oldalak vezetőit, hogy távolítsák el a gyűlölködő, nőgyűlölő, rasszista bejegyzéseket az oldalaikról.

Guterres már április végén is aggodalmát fejezte ki a járvány alatt felerősödött gyűlölet miatt, akkor az etno-nacionalizmus, és az autoriter rezsimek megerősödését látta a legnagyobb veszélynek.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Amerikában március óta ugyanis számos antiszemita jellegű propaganda lát napvilágot, melyben a zsidóságot és Izraelt vélték látni a járvány mögött. A vádak sokszor a középkort idézik, amikor zsidókat a kutak megmérgezésével vádolták.

Az olyan, zsidók által lakott településeken, mint Monsey vagy Lakewood, sokan azt kifogásolták, hogy a zsidók nem, vagy nem megfelelően tartják a kijárási korlátozásokat, ezek a kijelentések a közösségi oldalakon szinte azonnal durva antiszemitizmusba csaptak át. Sok helyütt jelentek meg olyan felhívások, miszerint a lakosság az ügyet saját kézbe veszi, bármit is jelentsen ez a fenyegetés.

Nemrég Facebookon és Zoomon keresztül gyűltek össze a világ különböző pontjairól szakemberek, hogy az antiszemitizmus online megjelenési formáiról folytassanak megbeszélést. A konferenciát az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) szervezte.

A fórumon Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelem biztosa kiemelte: a koronavírushoz kötődő zsidó-ellenes elméletek nemcsak azért veszélyesek, mert a zsidó közösségek számára kellemetlen atmoszférát teremtenek, hanem azt is jól tudjuk, hogy „az összeesküvés-mítoszok tettlegességhez vezettek a múltban”.

Finn Amnesty: Izrael rosszabb, mint a Hezbollah

Syksy Räsänen megjegyzése, melyet röviddel azután tett, hogy Németország betiltotta a libanoni terrorszervezet egészét, heves kritikákat vont maga után.