A koronavírus számlájára is írható a növekvő antiszemitizmus New Yorkban?

Miután 2019-ben rekordszámú antiszemita incidens történt a jelentős zsidó lakossággal bíró New York és New Jersey államokban, közösségi vezetők és politikusok a tolerancia fontosságára hívták fel a figyelmet. Működött is a kezdeményezés, egészen a koronavírus-járvány megjelenéséig – írja az Algemeiner.

Március óta ugyanis számos antiszemita jellegű propaganda lát napvilágot, melyben a zsidóságot és Izraelt vélték látni a járvány mögött, áll a tel-avivi egyetem Kantor intézetének jelentésében. A vádak sokszor a középkort idézik, amikor zsidókat a kutak megmérgezésével vádolták.

Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) januárban végzett és nemrég napvilágot látott kutatása szerint az online antiszemitizmus már a koronavírus megjelenése előtt elburjánzott.

A kutatás szerint minden hét megkérdezett emberből egyet már zaklattak a digitális térben, tízből egy pedig már kapott fenyegetést vagy érte komolyabb inzultus.

Az olyan zsidók által lakott településeken, mint Monsey vagy Lakewood, sokan azt kifogásolták, hogy a zsidók nem, vagy nem megfelelően tartják a kijárási korlátozásokat, ezek a kijelentések a közösségi oldalakon szinte azonnal durva antiszemitizmusba csaptak át. Sok helyütt jelentek meg olyan felhívások, miszerint a lakosság az ügyet saját kézbe veszi, bármit is jelentsen ez a fenyegetés.

Egy debreceni holokauszt-túlélő New York-i karanténban ünnepelte 92. születésnapját

Esther Cohen 1928-ban született Debrecenben, túlélte a világégést és a holokausztot, most a koronavíruson van a sor.

„Láttam már hasonló rejtett fenyegetést, ami elmegy addig a bizonyos határig, ott picit időzik, ránk bízva annak megítélését, hogy mit is szándékozik tenni” – mondta Alexander Rosemberg az ADL New York-i és New Jersey-i vezetője.

Rosemberg felhívta a figyelmet arra, hogy a rendészeti szerveknek kell megítélniük az online fenyegetések realitását, ugyanis nem ritka, hogy sokan az ilyen tartalmú üzeneteken felbuzdulva a tettek mezejére lépnek.

Avi Schnall rabbi, az Agudath Israel of America vallásos szervezet New Jersey-i vezetője elmondta: „azt mondani, hogy azért, mert 10-20 ember összegyűlt, azt jelenti, hogy nem ügyelünk a szabályokra, az igazság elferdítése. 15 ezer ember lakik Lakewoodban, minden zárva van, egy teremtett lélek sincs sehol, a zsinagógák, tanházak és iskolák zárva vannak. Lakewoodot kimelni más, nem-zsidó települések közül arra enged következtetni, hogy aki ezt teszi, az előítéletekkel bír.”

„Ez a járvány a legjobbat és a legrosszabbat hozza ki az emberekből”- vélekedik Gurbir Grewal, New Jersey állam főügyésze.

Haszid cipőkereskedő vezeti a New York-i ortodoxok koronavírus elleni harcát

Cháim Lebovits, a New York állambeli Monseyban arra biztatja a koronavírus-betegségből sikeresen felépülteket a zsidó közösségekben, hogy adjanak vérplazmájukból a rászorulóknak.