Haszid cipőkereskedő vezeti a New York-i ortodoxok koronavírus elleni harcát

Cháim Lebovits, a New York állambeli Monseyban arra biztatja a koronavírus-betegségből sikeresen felépülteket a zsidó közösségekben, hogy adjanak vérplazmájukból, segítve azoknak, akik még küzdenek a kórral.

A Forward című zsidó újság beszámolója szerint a cipőnagykereskedő hetek óta azon dolgozik, hogy egy rabbikból, vallási szervezetekből, kutatókból és egészségügyi dolgozókból álló hálózatot hozzon létre annak érdekében, hogy népszerűsítsék az ortodox zsidóság körében az önkéntes vérplazma adást és a vírus elleni tesztelést – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

Lebovits elmondása szerint eddig mintegy 3 ezer ember, többségében férfi, ajánlott fel vérplazmát a környék vérellátó központjainak, illetve jelenleg mintegy 6 ezer embert tesztelnek, hogy vérük antiteste alkalmas-e arra, hogy vérplazmát adományozzanak.

Lebovits célja, hogy legalább 45 ezer embert sikerüljön mozgósítani New York ortodox közösségén belül.

„Természetesen a vérplazmát nem csak vallásos zsidók vagy más zsidók kapják, hanem bárki” – nyilatkozta Lebovits a Forwardnak, hozzátéve, hogy „ortodox zsidóként az élet megőrzése legszentebb kötelességünk, segíteni mindenkinek, akinek csak szüksége van rá”.

Lebovits azután vágott bele a szervezésbe, hogy március elején Dr. Shmuel Shoham, a Johns Hopkins Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó munkatársa, jelezte, hogy az ortodox közösség komoly forrása lehet a gyógyultakból származó plazmának, antitesteknek, melyekre a koronavírusból felgyógyult betegeknek lehet szüksége.

Az ultraortodox közösségeket különösen súlyosan érintette a koronavírus, ami azt is jelenti, hogy megnövekedett az érdeklődés a küzdelemben való részvétel iránt, hiszen majd mindenki ismer valakit, aki áldozatául esett a vírusnak.

„Nem gondoltam volna, hogy Lebovits, miután erről beszéltünk, mindent félretéve kizárólag ennek az ügynek áll szolgálatába. Rendkívül fontos, amit csinál, mert számos ember életét mentheti meg azon túl, hogy a közösséget is aktívan bevonja a vírus elleni küzdelembe”

– mondta Dr. Shoham a Forwardnak.

Dr. David Reich a Mount Sinai korház elnöke elmondta, hogy a vérplazma donorok több, mint fele az ortodox közösség tagjaiból kerül ki.

„Az ortodox közösség szervező ereje figyelemreméltó, és most a korábbinál is magasabb szintre lépett” – fogalmazott Dr. Reich.