Finn Amnesty: Izrael rosszabb, mint a Hezbollah

Syksy Räsänen megjegyzése, melyet röviddel azután tett, hogy Németország betiltotta a libanoni terrorszervezet egészét, heves kritikákat vont maga után. 

A prominens finn fizikus, aki mellesleg az Amnesty International vezetőségi tagja, a Twitteren gyakorlatilag egyenlőségjelet tett a zsidó állam és a Hezbollah terrorszervezet közé – írja a The Jerusalem Post.

„A Hezbollahot azért  tiltották be, mert «Izrael államának erőszakos eltörlésére uszít, és megkérdőjelezi Izrael államának jogát a létezéshez». Helyettesítsük csak be Izrael helyére Palesztinát, és ez igaz a legtöbb izraeli pártra is”

– állt twitter-posztjában, majd továbbment:

„A nyilvánvaló különbség az, hogy a legtöbb izraeli párt Palesztina megsemmisítését hajtja végre, nemcsak felszólít rá. Ennek ellenére a [Likud], a Jés Átid, a Sasz, a [Munkapárt] stb. Németország és az EU megbecsült partnerei, nem pedig terroristaként vannak számontartva”.

Syksy Räsänen on Twitter

Hezbollah is banned because it „calls for the violent elimination of the State of Israel and questions the right of the State of Israel to exist”. Replace Israel->Palestine, and this describes most Israeli parties.

Hillel Neuer az ENSZ-figyelő UN Watch szervezet igazgatója nem hagyta válasz nélkül az Amnesty-vezető erős véleménynyilvánítását:

„Hello @amnesty, az alábbiakban olvashatjátok az egyik finn vezető tagotok kirohanását, melyben nyíltan kiáll amellett a Hezbollah mellet, amely kulcsszerepet játszott 500 ezer szíriai ember meggyilkolásában. Csak, hogy tudjátok”.

Hillel Neuer on Twitter

Hi @amnesty, in the rant below your board member in Finland is openly siding with Hezbollah, which has played a key role in murdering 500,000 Syrians. Just FYI. https://t.co/W1ggQKpmek

Neuer hozzátette, aggodalommal tölti el az a visszatérő, kellemetlen jelenség, hogy terroristákat, nőgyűlölőket, antiszemitákat és homofóbokat támogat a szervezet.

Nem a UN Watch volt az egyetlen, amely kritikával illette Räsänent, számos válaszban nevezték antiszemitának, amiért erőszakos szélsőségesek mellett állt ki. A finn fizikus szerint a kommentek, amelyek nagy része vulgáris stílusú, „jól példázzák az izraeli apartheid rendszer támogatóinak célzott inzultáló kampányait”.

„Ez természetesen nem csak az apartheid-párti tömegre jellemző, számtalan fajta politikai csoport művel hasonlót a Twitteren. De ha az izraeli apartheidről van szó a spektrum kiterjed események megtagadására, emberek munkahelyeikről való kirúgatására sőt, még fizikai támadásokra is. Ez azonban semmi ahhoz képest, amikkel a palesztin emberi jogok védelmezőinek kell szembenézniük: bebörtönzés, kínzás, gyilkosságok szisztematikus kampányával évtizedek óta”

– görgette tovább erősen alátámasztatlan vádaskodásoktól hemzsegő véleménynyilvánítását az Amnesty-vezető.

Ez nem az első alkalom, hogy az Amnesty International az elfogultság vádjával szembesült. 2019 decemberében 200 oldalas jelentésben vádolta meg a Jewish Human Rights Watch azzal, hogy bizonyos szereplők, például Izrael és India, ellen részrehajló a szervezet, miközben figyelmen kívül hagyja mások, például Pakisztán emberi jogi jogsértéseit.

A finn Amnesty-t sem először érik hasonló kritikák azzal összefüggésben, hogy a zsidó állammal kapcsolatban nem tisztességesen jár el. 2010-ben a szervezet helyi vezetője, Frank Johansson, nemes egyszerűséggel „söpredék államként” utalt Izraelre.

Németország betiltja a Hezbollah politikai szárnyának tevékenységét is

A döntéssel egyidőben a rendőrség házkutatásokat tart a libanoni terrorszervezet németországi csoportjainál.