Brit jelentés: Intézményesen elfogult az Amnesty International Izraellel szemben

A hatalmas civil szervezet olyan palesztin aktivistákat vonz a sorai közé, akik nyíltan támogatják a terroristákat.

Az Amnesty International intézményesen elfogult Izraellel szemben, a zsidó állam elleni gyűlölet retorikáját terjeszti, és az Izrael-ellenes kampányait összehangolja BDS-mozgalommal – írja az i24NEWS.

Felismeréseit David Collier brit kutató publikálta több mint 200 oldalas, a Jewish Human Rights Watch megbízásából készített átfogó jelentésében, amelyet a szervezet vasárnap tett közzé.

A projektet bemutató online üzenetében Collier hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban 1961-ben az emberi jogok védelme érdekében alapított, nem kormányzati szervezet „egyértelmű politikai és diszkriminatív hatással bír”.

Amnesty International: a szervezet, amelyik mindig Izrael kárára téved

Nem először fordul elő, hogy a Nobel-békedíjas szervezet alulinformáltan, előítéletesen és inkorrekt módon nyilatkozik meg a zsidó államról. 

Collier azt írja, hogy bírálatuk alanyait nem cselekedeteik, hanem „inkább identitásuk” alapján választják meg.

A jelentés szerint a világ legnagyobb, hétmillió tagból álló nem kormányzati szervezetének olyan palesztin aktivisták is a sorait gyarapítják, akik szoros kapcsolatban állnak a Palesztin Hatósággal és nyilvánosan támogatják a terrorista szervezeteket.

Például az Amnesty MENA (Közel-Kelet, Észak-Afrika, Afganisztán és Pakisztán – a szerk.) térdégéért felelős igazgatóhelyettese, akinek a feladata az, hogy az emberi jogi visszaélésekre összpontosítson az egész Közel-Keleten, egy Ramallahból származó palesztin aktivista, aki a Facebook profilképe alapján egykor terrorista volt, és „minden, amit csinál, kimerül Izrael-ellenes szövegek megosztásában” – írja Collier.

Egy másik példa az Amnesty egy tanácsadójára vonatkozik, aki az Iszlám Dzsihád szervezett két elesett terroristáját ábrázoló képet osztott meg közösségi oldalán, „hősök” felirattal, és egy szív ikonnal a szöveg mellett.

„Az Amnesty fontos tisztviselőiről bizonyosodik be időről időre, hogy több anyagot osztanak meg Izrael ellen, mint bármi másról”

– írta a brit szakértő, „még akkor is, ha hivatalosan a figyelmüket máshová kellett volna fordítaniuk”.

A jelentés a brit bűnüldöző szervekhez került, hogy megvizsgálják, elkövetett-e bűncselekményt a nemzetközi testület.