Németország betiltja a Hezbollah politikai szárnyának tevékenységét is

A döntéssel egyidőben a rendőrség házkutatásokat tart a libanoni terrorszervezet németországi csoportjainál. A mostani döntés radikális változás Berlin korábbi álláspontjához képest, mely az EU véleményén alapult. A határozat a Hezbollah katonai és politikai szárnyát is érinti.

A német belügyminiszter, Horst Seehofer közleményében úgy fogalmazott, hogy a Hezbollah tevékenysége „a büntetőjogba ütközik”, majd úgy folytatta, „csakúgy, mint ahogy lehetetlen különbséget tenni a szervezet politikai és vallási tagjai és vezetői között, úgy lehetetlen megkülönböztetni a politikai, szociális és katonai szerepet betöltő tagokat is” – számol be a The Times of Israel.

Csütörtök kora reggel a német rendőrség házkutatást tartott négy, a Hezbollah-hoz köthető szervezetnél annak érdekében, hogy a rendelet kihirdetése után azoknak ne tudjanak esetleges bizonyítékokat megsemmisíteni.

Mivel hivatalosan nincs a Hezbollah-nak németországi szervezete, így azokat beszüntetni sincs lehetőség, ezért a német belügyminisztérium. a Hezbollah tevékenységét tiltotta be, egy jogilag hasonló eljárás keretében. A rendelet többek között megtiltja a „szervezet jelképeinek használatát, a szervezetet támogató rendezvények és gyűlések megtartását. Vagyonukat elkobozhatják, és a rendelet megszegése büntetést von maga után”.

Izrael üdvözölte az új német rendeletet. Israel Katz külügyminiszter közleményében jelezte: „a döntés rendkívül fontos lépés a terrorizmus elleni küzdelemben”. Katz hozzátette:

„szeretném köszönetünket tolmácsolni Németország kormányának ezért a fontos döntésért, biztos vagyok abban, hogy számos közel-keleti ország és a Hezbollah sok ezer áldozata csatlakozik köszönetünkhöz”.

A Hezbollah vezetőjét ábrázoló transzparensek egy berlini tüntetésen

Katz más európai országokat is felkért a németországi példa követésére: „a Hezbollah valamennyi része, legyen az szociális, politikai vagy katonai, hasonló elbírálás alá kell hogy essen”.

Németországban évente több százan, köztük a Hezbollah követői, tartanak Izrael ellenes tüntetéseket, például az éves Al-Kudsz napon, és bár a Hezbollah zászlói korábban is be voltak tiltva, azok rendszeresen megjelentek az eseményeken.

A német belügyminisztérium közlése szerint a Hezbollah „nyíltan Izrael elpusztítását hirdeti és az elleni erőszakos cselekményekre hív fel. Emiatt a szervezet alapjaiban ellentétes a nemzetközi véleménnyel, és ez igaz a szervezet szociális, politikai és katonai szárnyára egyaránt”.

A Bundestag betiltatná a Hezbollah németországi tevékenységét

A német parlament nagy többséggel fogadta el azt a nem kötelező érvényű határozatot, amely arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a Hezbollah tevékenységét.