A Bundestag betiltatná a Hezbollah németországi tevékenységét

A német parlament nagy többséggel fogadta el azt a nem kötelező érvényű határozatot, amely arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a Hezbollah tevékenységét. 

Németországnak már évek óta komoly biztonsági problémákat okoznak a területén ügyködő terrorszervezetek. Nemrég felröppent a hír, hogy a német kormány tiltólistára rakja az iráni pénzelésű Hezbollahot, ám ezt később cáfolták. Most azonban a német parlament arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a síita terrorszervezetet – számolt be a The Times of Israel.

A nem kötelező érvényű határozatot a kormánykoalíció, valamint az FDP szavazta meg, a többi ellenzéki párt tartózkodott.

A kritikák szerint a határozat valójában nem jelentene teljes tiltást, hiszen a szöveg csak a tevékenységnek szab gátat, a létezésnek nem. A zöldek és az AfD is megkísérelte saját határozatát keresztülvinni, de mindkettőt leszavazta a parlament.

A javaslat arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a Hezbollah tevékenységét, és ne tegyen különbséget a szervezet politikai és katonai ága között.

Az elmúlt időben az Egyesült Államok lobbizott azért, hogy az európai országok bővítsék a terrorlistájukat. Sőt, nemrég egy republikánus szenátor arra figyelmeztetett, hogy Latin-Amerikában is egyre növekszik a Hezbollah befolyása.

Ted Cruz: a Hezbollah egyre erősebb Dél-Amerikában

A republikánus szenátor szerint ha nem lépnek fel az Irán által pénzelt terrorszervezet ellen, akkor a csoport tovább növekedhet a régióban. 

A berlini izraeli nagykövet örömét fejezte ki a határozattal kapcsolatban:

„A Hezbollah egy Irán által kiképzett, pénzelt és indoktrinált szervezet, amely nem csak az izraeli állampolgárokat veszélyezteti, hanem Libanon szuverenitását és stabilitását is aláássa”

– mondta Jeremy Issacharoff.

Heiko Maas német külügyminiszter csütörtök reggel a Twitteren nyilatkozott a Hezbollah káros tevékenységéről, azonban egyértelműen nem állt ki a határozat mellett.

„Ez egy jó nap a németországi zsidóság életében” – mondta Benjamin Strasser a tervezet szerzője, aki szerint Németország majd a franciákra is nyomást helyezhet, mivel ők a tiltás legnagyobb ellenzői.

Jelenleg ezer Hezbollah-támogató él Németországban, legalábbis hivatalosan ennyiről tud az állam.

A határozat elítéli a terrorszervezet közel-keleti tevékenységét is, valamint kijelenti, hogy Izrael biztonságának a támogatása a német külpolitika fontos pillére.

Zsidók után kémkedtek iráni terrorszervezetek Németországban

A német titkosszolgálat szerint Észak Rajna Vesztfália tartományban, iráni terrorszervezetek, izraeli és zsidó személyeket és intézményeket figyeltek meg.