Zsidók után kémkedtek iráni terrorszervezetek Németországban

A német titkosszolgálat szerint az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah izraeli és zsidó személyeket és intézményeket figyeltek meg Észak Rajna Vesztfália tartományban.

A németek nyilvánosságra hoztak egy 363 oldalas titkosszolgálati jelentést, amely szerint a Quds Force, az Iráni Forradalmi Gárda egyik ága izraeliek és zsidók után kémkedett Németország területén.

A dokumentum szerint: „(az iráni rezsim) fő fókusza, hogy izraeli és Izrael barát intézmények, valamint itt élő izraeli állampolgárok és a zsidó vallás követői után kémkedjen” – számolt be a The Jerusalem Post.

A jelentés elsősorban a 2018-as évre koncentrált. A Jerusalem Post adatai szerint 110 Hezbollah tag él Észak Rajna Vesztfália tartományban. A szöveg tizenhat alkalommal említi az iráni vezetést, a libanoni Hezbollahot pedig huszonegyszer.

Irán hasonló ügyben már korábban is lebukott. 2017-ben egy német bíróság négy évre ítélte azt a Haidar Szaid-Naqfik nevű pakisztáni férfit, akinek az iráni rezsim 2000 eurót fizetett, hogy izraeli intézmények után kémkedjen.

A német ügyészek szerint a pakisztáni férfi feladata az volt, hogy olyan Izrael barát vagy izraeli intézményeket keressen Nyugat-Európában, amelyeket potenciálisan meg lehet támadni.

Haidar többek között David Rouach-ot is megfigyelés alatt tartott, aki egy elit francia gazdasági egyetemen tanított. Az ügyészek szerint egyértelmű, hogy orvgyilkosságot terveztek a professzor ellen.

Bár az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, és Kanada hivatalosan is terrorszervezetnek nyilvánította Hezbollahot a németek ezt nem hajlandóak megtenni.