Miért nem tiltja be Németország ezt a terrorszervezetet?

Cáfolta a német belügyminisztérium a közelmúltban napvilágot látott sajtóértesüléseket, miszerint a libanoni Hezbollah egészét tiltólistára tenné.

Az Egyesült Államok a közelmúltban egész Európára nyomást helyezett annak érdekében, hogy az Irán által finanszírozott Hezbollah úgynevezett politikai szárnyát is tiltsák be a katonai mellett.

A német belügyminisztérium szóvivője azonban határozottan tagadta, hogy a szervezet teljes feketelistára helyezése terveik között szerepelne. Steve Alter Twitter-bejegyzésben tette világossá, hogy az úgynevezett „Hezbollah-tevékenységek betiltását nem tudja megerősíteni.”

Korábban a Der Spiegel hasábjain reppent fel a hír először, hogy a német belügy-, igazságügy-, és külügyminisztériumok megegyeztek abban, lépéseket fognak tenni az iráni támogatást élvező Hezbollah törvényen kívül helyezése irányába. A cikk szerint a végső döntés a jövő heti német belügyminiszteri találkozón várható.

Steve Alter on Twitter: „Richtigstellung: Die Medienberichte zu einem angeblichen Regierungsbeschluss über ein #Hisbollah-Betätigungsverbot können wir nicht bestätigen. #Seehofer #Hezbollah / Twitter”

Richtigstellung: Die Medienberichte zu einem angeblichen Regierungsbeschluss über ein #Hisbollah-Betätigungsverbot können wir nicht bestätigen. #Seehofer #Hezbollah

A dpa hírügynökség úgy tudja, Németország közel állt ahhoz, hogy a radikális síita szervezet tevékenységeit betiltsa, ami bizonyos tevékenységekre és emberekre terjedt volna csak ki, nem jelentette volna a szervezet teljes feketelistára tételét.

A Reuters pusztán arról írt, hogy a német legfőbb ügyész még szeptemberben teljes felhatalmazást kapott a Hezbollah tevékenységeinek kivizsgálására. Mint megírtuk, ő korábban közölte, szerinte nem bűncselekmény, ha Hezbollah-barát német iszlamisták büszkék a terrorizmusra.

Uwe Becker, az antiszemitizmus ellenes harc kormányzati felelőse másképp látta a helyzetet: szerinte eljött az ideje, hogy az egész Hezbollah-t tiltólistára tegyék az EU-ban és Németországban, nem csak a libanoni síita terrorszervezet katonai szárnyát.

A teljes betiltásról szóló információk alig két hónappal azután láttak napvilágot, hogy Richard Grenell, Amerika berlini nagykövete megújította a Németországra gyakorolt nyomást a libanoni szervezet betiltására vonatkozóan, amit az Egyesült Államok terrorszervezetként könyvel el.

A német kormány betilthatja a Hezbollah működését az országban

Ilyen döntés alapján a Hezbollah az Iszlám Állammal egyenlő jogi megítélés alá kerülne.

Az EU rendkívül megosztott a kérdésben. A legtöbb uniós ország jelenleg egyedül a Hezbollah katonai szárnyát tekinti terrorcsoportnak. Az EU az irányú törekvéseit, hogy betiltsa a szervezetet, eddig főként Franciaország fúrta meg, Párizs ugyanis azon a véleményen van, hogy a szervezet politikai és katonai szárnyai közötti különbségtétel segíti a Hezbollah-hal folytatott „dialógust”, ami akár politikájának megváltoztatására is késztetheti.

A teljes tiltásra kérte az EU Bizottságát néhány napja a Simon Wiesenthal Központ is.

Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia és az Arab Liga csak néhány azon országok közül, melyek a csoport egészét terrorszervezetként tartják számon.

A Hezbollah egy iráni támogatást élvező libanoni síita iszlamista párt és félkatonai szervezet. 1992-óta van jelen az ország parlamentjében, katonai szárnya pedig állítólag erősebb a libanoni fegyveres erőknél is. A szervezet számos Izrael-ellenes terrortámadásért felelős, és kitartóan tagadja a zsidó állam létezéshez való jogát, számos országban antiszemita propagandát terjeszt és gyűlöletet kelt.

A német kormány mindez idáig azon az állásponton volt, hogy a Hezbollah-nak a libanoni kormány legitim részeként való elismerése szükséges a közel-keleti országgal való hatékony politikai kapcsolattartáshoz.

Németországban zavartalanul lehet terrorizmussal büszkélkedni

A Hezbollah-barát iszlamista szervezet szerint nekik más definíciójuk van a terrorizmusra, mint a németeknek.