Videó: Csőcselék támadt a Kínából evakuáltakra Ukrajnában

Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt – hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán belügyminisztérium.

A Poltava megyei Novi Szanzsariban helyi lakosok – egyes források szerint más településről érkező felbujtókkal együtt – felgyújtott barikádokkal torlaszolták el a szanatóriumhoz vezető utakat, az evakuáltakkal érkező buszokat pedig kövekkel dobálták meg, a járművek több ablakát is betörve, közben a rendfenntartókkal is összecsaptak. Utóbbiak végül erőszakot alkalmazva megtisztították az utat, és sikerült bejuttatniuk a szanatóriumba az evakuáltakat.

A pénteki jelentés szerint a kilenc sebesült rendőr közül öten további kórházi ápolásra szorulnak. Az őrizetbe vettek közül egyet továbbra is fogva tartanak, a többieket a jegyzőkönyvek felvétele után szabadon engedték. Két büntetőeljárást indítottak ellenük tömeges rendbontás és hatósági személy elleni erőszak címén.

Ukraine – Gewalt gegen Coronavirus-Isolierstation: „Wir wollen keine neues Wuhan werden”

1.0 „Wir wollen keine neues Wuhan werden” – mit diesem Slogan haben in der Zentralukraine mehrere hundert Anwohner in Novi Sanzhary zum Teil gewalttätig gege…

Pénteken már lecsillapodott a helyzet a településen, senki sem tüntetett, de a rendőrség és a nemzeti gárda továbbra is megerősített szolgálatot tart, mintegy 200-an járőröznek a faluban – közölte a belügyminisztérium.

A helybeliek viselkedését többen elítélték, Zorjana Szkalecka ukrán egészségügyi miniszter szolidaritásul ideiglenesen beköltözött a szanatóriumba, ahol az evakuáltaknak két hetet kell eltölteniük karanténban.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes „nemzeti szégyennek” nevezte a történteket, és biztosított afelől, hogy a rendfenntartók megvédik bármiféle támadással, gyújtogatási kísérlettel szemben a szanatóriumot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a fegyveres konfliktus elől korábban kényszerből elköltözött donyeckiek – úgynevezett belső menekültek – egy csoportja élelmiszeradományt – gyümölcsöt, üdítőt, csokoládét és süteményt – vitt szolidaritásból az evakuáltaknak.

„Vádoltak már minket azzal, hogy a háború miattunk van, ezeket az embereket pedig most a vírusért teszik felelőssé”

— mondták az újságíróknak, amikor lepakolták az adományt a szanatórium kapuja elé.

Koronavírus – ismét emelkedett a napi új fertőzöttek száma Kínában

Eközben az egy napon belül jelentett gyógyultak száma továbbra is meghaladja az új betegekét.