Trump harcot hirdetett az antiszemita fanatizmus ellen

Az amerikai zsidó örökség hónapja kezdetén az elnök fejet hajtott s zsidó nép „törhetetlen szelleme” előtt, mellyel felülemelkedtek a szenvedésen „kegyetlen elnyomásokon” és antiszemitizmuson.

Donald Trump a héten megerősítette elhatározását, miszerint erőteljesen felveszi a harcot mindenfajta antiszemita diszkriminációval és a zsidó közösség tagjai felé irányuló erőszakkal — írja a The Jerusalem Post.

David Friedman, Amerika izraeli nagykövete pénteken szintén nyilatkozatban tisztelgett az amerikai zsidó örökség hónapja előtt:

„Ma kezdődik a zsidó amerikai örökség hónapja. Ahogy azt Trump elnök is kijelentette: „megerősítjük az antiszemita fanatizmus elutasítását … [és] megköszönjük a zsidó amerikaiak fontos hozzájárulását társadalmunkhoz és életmódunkhoz”

Chargé d’Affaires Jonathan Shrier on Twitter: „Today begins Jewish American Heritage Month. As President Trump has proclaimed „we reaffirm… our rejection of anti-Semitic bigotry… [and] give thanks for the profound contributions that Jewish Americans continue to make to our society & way of life.” https://t.co/KetU2j7Z7t / Twitter”

Today begins Jewish American Heritage Month. As President Trump has proclaimed „we reaffirm… our rejection of anti-Semitic bigotry… [and] give thanks for the profound contributions that Jewish Americans continue to make to our society & way of life.” https://t.co/KetU2j7Z7t

George W. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke a május hónapot 2006-ban választotta arra, hogy elismerje az Egyesült Államoknak nyújtott zsidó hozzájárulást, ami egészen 1654-ig nyúlik vissza, amikor 23 szefárd zsidó vándorolt be az Új Világba, New York-ban partra szállva, amit akkor még New Amsterdam néven ismertek.

„A zsidó amerikaiak az elmúlt évszázadokban számtalan módon hozzájárultak hazánk kultúrájához és karakteréhez — írta Trump.

„A művészetektől és a tudománytól kezdve az üzleti és a közszolgálatig társadalmunk szinte minden szegmense profitált a zsidó amerikaiak tehetségéből, inspirációjából, látásából, szakértelméből, találékonyságából és áldozatából” — jelentette ki az elnök, illetve hozzátette, megtiszteltetésnek tartja, hogy a zsidó amerikaiak az „országunkat és a világot” gazdagították mindezzel.

Az elnök fejet hajtott s zsidó nép „törhetetlen szelleme” előtt, mellyel felülemelkedtek a szenvedésen „kegyetlen elnyomásokon” és antiszemitizmuson.

Tragikusnak nevezte azt, hogy az amerikai zsidóság  mennyi „antiszemita diszkriminációval, üldözéssel és erőszakkal” kellett szembesüljön, illetve mennyi intézményüket éri máig vandalizmus és rongálás.

Trump emlékeztetett a 2019-ben Kaliforniában, Poway-ben lezajlott zsinagógai lövöldözésre, amelynek során a közösség egyik tagját, a 60 éves Lori Gilbert-Kaye-t  megölték, három másik személyt pedig megsebesítettek.

„Az ilyen lelkiismeretlen cselekmények undorítóak minden tisztességes és együttérző ember számára. A gyűlölet elfogadhatatlan, és nincs helye sem a szívünkben, sem a társadalomban. Éppen ezért határozottan szembe kell szállnunk a zsidó közösség tagjai ellen irányuló antiszemita megkülönböztetéssel és erőszakkal ”– írta Trump.

Az elnök kijelentette, ebben a hónapban Amerika megerősíti ígéretét arra vonatkozóan, hogy soha nem köt kompromisszumot a zsidó közösség melletti kiállás, az antiszemita fanatizmus elutasítása, és a gyűlölet-bűncselekmények elleni harc területén.

„A zsidó amerikaiak megerősítik, fenntartják, inspirálják az országot a család iránti odaadással, a tradíciók tiszteletével, illetve az igazság és az egyenlőség felé való elkötelezettséggel, ami minden hitet valló, és minden hátterű amerikait összeköt” – jelentette ki az elnök.