Online egyeztettek az online antiszemitizmus időszerű kérdéseiről

Egy online konferencia szakértői nemrég ismét vészharangot kongattak: egyre több antiszemita elmélet kering a koronavírushoz kapcsolódóan.

Facebookon és Zoomon keresztül gyűltek össze a világ különböző pontjairól szakemberek, hogy az antiszemitizmus online megjelenési formáiról folytassanak megbeszélést. A hétfői konferenciát az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) szervezte — derül ki az Algemeiner írásából.

Elsőként Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelem biztosa tartott előadást a témában. Mint kiemelte: a koronavírushoz kötődő zsidó-ellenes elméletek nemcsak azért veszélyesek, mert a zsidó közösségek számára kellemetlen atmoszférát teremtenek, hanem azt is jól tudjuk, hogy

„az összeesküvés-mítoszok tettlegességhez vezettek a múltban”.

Továbbá von Schnurbein felidézte: az EU nemrég egy új szabályozást fogadott el az online megjelenő gyűlöletbeszédek megfékezésére.

Ezentúl Nikita Malik — az Egyesült Királyságban működő Radikalizáció és Terrorizmus ellenes Központ igazgatója — a törvényhozás jelentőségét is kiemelte, különös tekintettel a szélsőjobboldali körökből származó antiszemitizmus esetében. Szerinte a neonáci csoportok tevékenységét terrorizmusként kellene definiálni.

„Mert ez legalább annyira súlyos. Nem csupán gyűlöletcselekmény, és nem is csak egy vélemény bizonyos embercsoportról. Azt keresik, hogyan hajthatnak végre erőszakot egy egész embercsoporttal szemben, és gyakran még a kiirtásuk cél” — hangsúlyozta Malik.

Antiszemiták trollkodták szét a berlini Soá megemlékezést

Az Izrael berlini nagykövetsége által szervezett online eseményen Hitlerről készült fotókkal és antiszemita szlogenekkel zavarták meg egy túlélő visszaemlékezését.

Végül Holly Huffnagle, az AJC amerikai igazgatója fejtette ki véleményét. Elmondása szerint a különböző technológiai cégeknek kiemelt szerepük van az online gyűlöletformák megfékezésében.

„Ha olyat posztolok vagy mondok, ami ellenkezik a tech-cégek szabályaival, akkor az már nem a szólásszabadság kérdéskörét érinti, hanem a cég felelőssége, hogy eltüntessék azokat a platformjukról”.

Végül bizakodva hozzátette: az elmúlt 10 évben jelentős fejlődést tapasztalt ez ügyben.