Hány zsidó vált a koronavírus áldozatává?

Becslések szerint a diaszpórában élő zsidóság több ezer tagját veszítette el eddig a járvány miatt.

Legfrissebb adatok szerint a diaszpórában élő zsidóság létszáma nyolcmillió fő. Tekintettel arra, hogy nem léteznek hivatalos adatok a zsidó áldozatok számáról kormányzati nyilvántartásokban, jelenleg csak sejteni tudjuk, hogy hányan veszítették életüket eddig a koronavírus miatt a világon.

Az ArutzSheva összesítése szerint több ezer fővel kell számolni.

Médiainformációk szerint Angliában legkevesebb 352 zsidó hunyt el a járvány okán, ami az áldozatoknak 1,7 százalékát jelenti. A tragikus szám különösen magas annak fényében, hogy a teljes lakosságnak mindössze 0,3 százalékát teszi ki a közösség. Ennek hátterében különböző tényezők állhatnak — például az, hogy a közösség jelentős része a vírus egyik gócpontjának számító Londonban él.

Már purimkor terjedhetett Londonban a koronavírus

Egy brit immunológus szerint közösségi szokásaik miatt logikus, hogy az angol zsidók nagyobb arányban veszélyeztetettek.

New Yorkban 700 zsidó áldozattal számolnak, Olaszországban — ahol a legtöbb zsidó közösség Rómában és Milánóban él — 12 áldozatról számolt be a sajtó. Mindeközben Franciaországban, ahol eddig 23 ezren haltak meg a járványban, szinte egyáltalán nem lehet tudni, hogy hány zsidó veszítette életét a COVID-19 nevű járványban.

Az viszont világos, hogy Thiais nevű francia zsidó negyed temetője az elmúlt hetekben csaknem teljesen megtelt, és szinte minden szabad parcellát betemettek.

A 17 milliós Hollandiában jelenleg 40 ezer zsidó él. Eddig országszerte 4500 koronavírusos áldozatot regisztráltak, és 26 fő veszítette életét zsidó idősotthonokban.

Marokkóban mindössze 1500-2000 főre becsülhető a zsidóság létszáma, és eddig 15 olyan főről adtak hírt, akik egy zsidó esküvőt követően váltak a koronavírus áldozataivá — ez a szám pedig a közösség 1 százalékát jelenti.

Argentínában 200 fertőzött hunyt el országszerte, közöttük 10 zsidó személy.