Már purimkor terjedhetett Londonban a koronavírus

Még hosszú hónapok telhetnek el, amíg újra normalizálódik a helyzet a járvány után — véli egy brit immunológus, aki szerint közösségi szokásaik miatt logikus, hogy az angol zsidók nagyobb arányban veszélyeztetettek.

Amennyiben sikerül lelassítani a járvány terjedését, akkor nem hetekig, hanem még hónapokig is eltarthat ez a mostani bezártsági korlátozás — mondta a Jewish Chronicle-nek David Katz professzor, a brit Zsidó Orvosi Szövetség elnöke.

Azt, hogy a nagy gyorsasággal terjedő vírus brit áldozatai között hat százalékban zsidók vannak, Katz azzal magyarázta, hogy a fertőzés elsősorban Londonban ütötte fel a fejét, és ott nagyobb számban élnek zsidók, továbbá hogy a zsidók átlagéletkora magasabb, mint a társadalom átlag életkora.

Az immunológus szerint nincs az a kormány, amelyik ki merné jelenteni, hogy fél évig is elhúzódhat a járvány, ezért van az, hogy csak közelebbi időszakot jelöltek be a politikusok.

Nagy-Britannia: újabb 684 halálos áldozat

Boris Johnsonnak még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a koronavírus okozta betegségből.

A professzor ennek a politikusi megközelítésnek tudja be azt is, hogy a brit miniszterelnök, Boris Johnson miért hangoztatta azt, hogy a vakcina eléréséhez „hónapokon belül” eljuthatnak. Ezzel szemben a szakember arra emlékeztetett, hogy „a folyamat jóval hosszadalmasabb annál, mintsem az emberek azt gondolnák.”

Ha a társadalmi elkülönülést hamarabb bevezették volna, egyértelműen kevesebb halott lenne a zsidóság körében is

— mondta a University College London professzora, aki szerint a purimi fesztiválok közepette nagyon sokan tudtuk nélkül is megfertőzhették egymást, sőt, az ünnep után még hetekig lehetett látni közösségi összejöveteleket.

A pénteken publikált interjú szomorú apropóját adja az a hír is, hogy elhunyt a brit zsidóság egyik ismert kóserségi jogszakértő rabbija.  A világhírű manchesteri spirituális vezető, Osher Yaakov Westheim 71 évesen lett a koronavírus áldozata.

Ultraortodox város karantén alatt: a hadsereg nem készül erőszakos kitelepítésre

12 ezer IDF-katonával és mintegy háromezer gépjárművel zajlik a kimenekítő akció Bnei Brakban.