Ultraortodox város karantén alatt: a hadsereg nem készül erőszakos kitelepítésre

Példátlan eltökéltséggel lépnek fel az izraeli rendfenntartó erők Bnei Brakban azon vallásos zsidókkal szemben, akik nem szívesen fogadják a saját életük védelmére szervezett intézkedéseket.

Alighanem ez a mostani sábesz lesz minden idők egyik legemlékezetesebbje Izrael modern történetében: ezekben a percekben is katonák és rendőrök százai próbálják meg evakuálni azokat a haredi (ultraortodox) zsidókat, akik az ország egyik leginkább koronavírussal sújtott városában, Bnei Brakban élnek.

Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a csaknem 200 ezres városban 75 ezerre teszik a vírussal fertőzöttek számát, ezért a kormány tegnap úgy határozott, hogy katonai és rendőri segítséget is bevetve próbálja menteni a menthetőt.

Péntek reggel érkeztek meg az izraeli rendvédelmi erők, hogy több tucat ellenőrzési pontot állítsanak fel a város be- és kivezető útjainál, órákkal azután, hogy a kabinet „korlátozás alá vont övezetté” nyilvánította a várost.

A szokatlan állami beavatkozással kapcsolatba Bnei Brak polgármestere fontosnak tartotta közölni, hogy „erővel senkit nem fognak kilakoltatni”.

Avraham Rubinstein ezt azzal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a vallási elhivatottságuk miatt sajátságos burokban élő, számítógépet, okostelefont többnyire nem használó, így a világ történéseiről talán kevésbé értesült haredi közösség körében csak felemás sikerrel tudták érvényre juttatni a kormány napokkal ezelőtt közzétett közösségi korlátozásait.

Izraelben rendőrök zárták le a súlyosan veszélyeztetett ultraortodox várost

Bnei Brakban akár 75 ezer koronavírus-fertőzött is lehet, ez a világ aktív fertőzöttjeinek 10 százaléka.

Annak ellenére, hogy szigorúan megtiltották minden izraelinek, hogy közösségbe menjen, a vallásuk megéléséhez ragaszkodó harediek ezzel általában mit sem törődve, az elmúlt napokban is folyamatosan összejártak imaházaikban. Egy pénteki értesülés szerint

volt olyan, aki mentőautóba elbújva csempészte magát be egy reggeli körülmetélési szertartásra — ráadásul az illető egy befolyásos, miniszteri tanácsadó rabbi fiaként külön felelősséggel is bírhat.

Ugyancsak mai fejlemény, hogy a rendőrség két másik város vallásos közösségében álruhás, rajtaütésszerű akció keretében tucatnyi embert bírságolt meg sok ezer sékeles összeggel azért, mert nem tartották be a közzétett állami szigorításokat.

Mivel nem csak Bnei Brak városában élnek vallásos zsidók, érthető, hogy a pénteki katonai akció egyik parancsnoka úgy nyilatkozott:

Bnei Brak az első hely lesz, de nem az utolsó. (…) Lesznek más helyszínek is, ahol az IDF seregei fognak szolgálatot teljesíteni, és ez így rendben van.

Tamir Yadai szerint Elad, Migdal Ha’Emek és Jeruzsálem bizonyos részei lehetnek újabb helyszínek. A parancsnok hangsúlyozta: senkit nem fognak erővel kitelepíteni.

„Remélem, minden beteg embert ki tudunk hozni a városból. Ha ellenállásba ütköznénk, arányos mértékben fogunk cselekedni”

— tette hozzá Tamir Yadai.

Jelenlegi információk szerint 12 ezer IDF katonával és mintegy háromezer gépjárművel zajlik a 75 millió sékeles költségvetésből szervezett kimenekítő akció, amelyet a védelmi és a belügyi tárca vezetői tegnap terjesztettek a miniszterelnök elé.

Hidai Zilberman, az IDF szóvivője azonban arról is nyilatkozott, hogy a jövő héten vélhetően nagyobb számban kell majd a katonaságnak felvonulnia a vírus elleni küzdelemben.

Saját rendeletét szeghette meg az izraeli egészségügyi miniszter

A politikus állítólag a gur haszid szervezet egyik tagjának otthonában vett részt csoportos imán múlt szombaton.