Izraelben rendőrök zárták le a súlyosan veszélyeztetett ultraortodox várost

Több mint ezer rendőr állított fel ellenőrzési pontokat a vírusgócpont Bnei Brak körül.

Egészségügyi tisztviselők tegnap arról tájékoztatták a Knesszetet, hogy a haredi (ultraortodox) városban, akár 75 ezer koronavírus-fertőzött lehet. Ez a média becslései szerint azt jelenti, hogy a világ aktív fertőzöttjeinek 10%-át Bnei Brak adja.

A nagy fertőzöttségi arány annak köszönhető, hogy haredi körökben a távolságtartást és a karantén-rendelkezések betartását nem gyakorolták megfelelően, sokan a járványhelyzetben sem szüntették be a csoportos imákon és Tóra-tanulmányozásokon való tömeges részvételt.

A szerda éjszaka koronavírussal diagnosztizált Jákov Litzman egészségügyi miniszter is állítólag megsértette saját minisztériuma társadalmi távolságtartásra vonatkozó irányelveit azáltal, hogy múlt héten csoportos imákon vett részt.

Péntek reggel érkeztek meg az izraeli rendvédelmi erők, hogy több tucat ellenőrzési pontot állítsanak fel a város be- és kivezető útjainál, órákkal azután, hogy a kabinet „korlátozás alá vont övezetté” nyilvánította.

Saját rendeletét szeghette meg az izraeli egészségügyi miniszter

A politikus állítólag a gur haszid szervezet egyik tagjának otthonában vett részt csoportos imán múlt szombaton.

Az intézkedés a lakosokra, a rendőrségre, a mentőszolgálatra, a nélkülözhetetlen ellátmányokat szállító személyekre és újságírókra korlátozza a belépést, hét napig lesz érvényben, nyitva hagyva a lehetőséget, hogy a miniszterek öt nappal meghosszabbítsák.

Netanjahu korábban a nap folyamán jóváhagyott egy olyan tervet, amely lehetővé teszi az Izraeli Védelmi Erők számára, hogy mintegy 4500 80 év fölötti bnei braki lakost államilag üzemeltetett karanténszállodába helyezzenek.

A tervet Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter és Arije Deri belügyminiszter készítette a bnei braki hatóságokkal és Mose Kahlon pénzügyminiszterrel együttműködésben, akinek a hivatala biztosítani fogja a végrehajtásához szükséges 75 millió sékel forrást. Az intézkedés vasárnap lép hatályba.

A Polgári Védelmi Parancsnokság által üzemeltetett karanténszállodákat úgy alakítják ki, hogy azok megfeleljenek az ultraortodox lakosok életmódjának.

A rendőrség reggelre 60 barikádot állított fel Bnei Brak bejáratánál és kijáratánál. A városba több mint 1000 rendőrt helyeztek ki.

משטרת ישראל on Twitter: „המאבק הלאומי בהתפשטות הנגיף – כוחות משטרת ישראל פועלים משעות הבוקר לאכיפת תקנות החירום של הממשלה באזור בני ברק, שהוגדרה כאזור מוגבל pic.twitter.com/w3Z38bumfu / Twitter”

המאבק הלאומי בהתפשטות הנגיף – כוחות משטרת ישראל פועלים משעות הבוקר לאכיפת תקנות החירום של הממשלה באזור בני ברק, שהוגדרה כאזור מוגבל pic.twitter.com/w3Z38bumfu

A rendőrség megfigyelő állomásokat és drónokat használ annak biztosítására, hogy senki se lépjen be a városba vagy távozzon. A lakosok engedélyt kérhetnek a belépésre, a kilépésre vagy egyéb áruk behozatalára egy erre a célra szolgáló önkormányzati forródróton keresztül.

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikája szerint a megerősített koronavírusos-betegek közül minden hetedik az ultraortodox Bnei Brak lakosa.

Naftali Bennett védelmi- és Aryeh Deri belügyminiszter közös tervvel készül arra, hogy katonai segítséggel kimenekítsék az ország egyik legvallásosabb közösségének idősebb tagjait a városból.

Bnei Brakból főleg a 80 év felettieket fogják elszállítani olyan szállodákba, amelyeket a turistaszezon lenullázódása miatt most az IDF egységei bérelnek majd ki azért, hogy saját veszélyeztetett állampolgáraikat biztonságos helyen tudhassák.

Hotelekbe menekítik a vallásos zsidókat Izraelben

Több ezer idős haredit menekít ki a kormány Bnei Brak városából, ahol kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Hotelekben szállásolják el őket az egészségük érdekében.

Izraelben a 200 ezres lakosságú Bnei Brakban regisztrálták a második legnagyobb fertőzött-számot. Pénteken az egészségügyminisztérium adatai szerint 966 koronavírusos eset volt a városban, míg az elmúlt napokban ez a szám „mindössze” 418 volt.

Dr. Ran Száár, a Maccabi izraeli egészségügyi szervezet vezérigazgatója, a Knesszet speciális koronavírus-bizottságának azt tanácsolta a kormánynak, intézkedjen a városban, hogy a katasztrófa elkerülése érdekében a lakosok Pészách idején ne fertőzhessék meg egymást.

„A Maccabi foglalkozik Bnei Brak lakosainak felével, és a különféle mutatók szerint a város lakosainak mintegy 38% -a beteg, ez 75 ezer ember”, mondta a bizottságnak.