Terrorista összeborulás Trump béketerve ellen

Iráni támogatással készülnek összefogásra a korábban rivális síita és szunnita terrorszervezetek, hogy együtt tiltakozzanak az amerikai elnök közel-keleti rendezési terve ellen.

Az egy hónappal ezelőtt likvidált Kászim Szulejmáni helyettese, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének új parancsnoka a napokban telefonon biztosította az Izrael elpusztítására korábban felesküdött terrorszervezeteket arról, hogy továbbra is számíthatnak Teherán támogatására.

Iszmail Ghaani mind a  szunnita Hamász, mind pedig a síita Iszlám Dzsihád vezetőjével közölte, hogy osztozik Donald Trump „évszázad alkujaként” ismertetett múlt heti tervével szembeni ellenállásban — ezt a The Jerusalem Post jelentette.

Az izraeli lap iráni állam-közeli hírügynökségi forrásokat idézve kiemeli, hogy Ghaaninak ez volt az első valódi hírértékkel bíró szerepvállalása azóta, hogy a január 3-án amerikaiak által likvidált hírhedt elődjének helyébe lépett.

Zavarba hozta a világot Trump rendezési terve

Vannak, akik olvasatlanul kukáznák, mások megfontolandónak tartják, de óvatos optimizmus is megjelenik a reakciókban.

Izrael-gyűlöleténél fogva a teheráni vezetés már korábban is támogatott nem síita terrorszervezeteket, így a Hamászt is.

Tavaly novemberben, amikor izraeli katonák egy vezető gázai Iszlám Dzsihád-terroristát hatástalanítottak, Irán külügyminisztere azonnal támogatását és szolidaritását fejezte ki a radikális palesztinokat ért veszteség miatt. Javad Zarif akkor nemcsak a két nép közti kitartó szeretetről, hanem a Trump-kormány békejavaslatának „biztos bukásáról” is beszélt.

A mostani hírügynökségi jelentésekből az derül ki, hogy ez a szolidaritás semmit sem változott az irániak és a palesztinok között. Sőt, Szulejmáni meggyilkolásával csak még erősebb lett ez a kapocs.

Vélhetően a nagy összeborulást szavatolandó, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének új parancsnoka most libanoni, jemeni, iraki és szíriai szövetségeseit is felhívja arra, hogy csatlakozzanak az Irán által biztosított „ellenálláshoz”. 

Az irániak ugyanis azt a következtetést vonták le Trump javaslatából, hogy „az amerikaiak mindezt csak azért csinálták, hogy a cionisták kedvében járjanak” — írja a The Jerusalem Post, amely az Iszlám Dzsihád nyilatkozatát idézve állítja: a palesztinoknak nincs más választásuk, mintsem szembeszállni az egyezséggel, és mindebben a küzdelemben Irán szerepe is alapvető.

Az Iszlám Dzsihád korábbi gyakori ellenlábasa, a Hamász egy ideig abban bízott, hogy Trump tervét senki nem fogja támogatni az arab országok közül.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád szövetséget kötött Izrael ellen

A palesztin terrorszervezetek megegyeztek, hogy a következő konfliktusban vállt vállnak vetve fognak a zsidó állam ellen harcolni. 

Mivel ez a számításuk nem jött be, most kapnak az iráni támogatáson. A gázai szervezet — friss értesülések szerint egy ideje már Katarban élő hivatalos vezetőjével — például nemrég úgy fogalmazott, hogy „az iráni támogatás megerősíti majd az erkölcsünket, és megoldja Palesztina felszabadítását”.

Ezen felül a Hamász természetesen a Törökországgal folytatott, régóta ismert Izrael-ellenes együttműködésével sem hagyott fel, most éppen Trump javaslatával szemben léptek fel közösen. De a palesztin terrorszervezet nem feledkezhetett meg arról sem, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szulejmáni egy hónappal ezelőtt bekövetkezett haláláról, és az a gesztus sem maradhatott el, hogy sok sikert kívánjon az új al-Kudsz-főnöknek.

Mindeközben az Iszlám Dzsihád éles bírálattal illette a Palesztin Hatóságot, amiért a jó ideje komoly hitelességi kihívással élő Mahmud Abbász elnök munkatársai titokban találkoztak a CIA igazgatójával Ramallahban. Történt ez azok után — írja az iráni média –, hogy a politikus a leghatározottabban úgy fogalmazott, Trump tervének elutasítása mellett „minden kapcsolatot megszakítanak Amerikával és Izraellel”.

Abbász: Minden kapcsolatot megszakítunk Izraellel és Amerikával

Mahmud Abbász kijelentette, hogy ránézni se hajlandó Trump béketervére.