Palesztinok a CIA-nek: fennmarad a titkosszolgálati együttműködés

Gina Haspel, a CIA igazgatója múlt csütörtökön Ramallahban tárgyalt az új béketervvel kapcsolatban. A palesztin vezetők ellentmondásosan nyilatkoztak neki arról, megszakítják-e együttműködésüket Izraellel és az Egyesült Államokkal – írja a ynet izraeli hírportál.

A CIA vezetője ugyan nem találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, de megbeszéléseket folytatott Majed Farage-al, a palesztin titkosszolgálat vezetőjével, aki arról tájékoztatta amerikai kollégáját:

annak ellenére, hogy a palesztinok ellenzik az amerikai béketervet, a titkosszolgálati együttműködés nem fog megszakadni a két fél között.

Ugyanakkor magas rangú palesztin tárgyalópartnerei is azt közölték a CIA igazgatójával, amit Abbász pár nappal később, vasárnap jelentett be: a Palesztin Hatóság minden kapcsolatot, így a  biztonsági együttműködést is megszakítja Izraellel és az Egyesült Államokkal, az amerikai béketerv ellen demonstrálva.

A palesztin vezető bejelentését izraeli részről egyelőre hivatalosan nem kommentálták.

Abbász: Minden kapcsolatot megszakítunk Izraellel és Amerikával

Mahmud Abbász kijelentette, hogy ránézni se hajlandó Trump béketervére. 

A palesztinok egy része már 2017 óta bojkottálja az amerikaiakat, és Abbász már korábban is fenyegetőzött a kapcsolatok megszakításával.

A Palesztin Hatóság egyébként 180 millió dollár segélyre számít jelenleg az Egyesült Államoktól, melynek átutalása egyelőre kongresszusi jóváhagyásra vár.

Az Abbász által bejelentett szakítás érintheti az Izrael és a Palesztin Hatóság között régóta tartó biztonsági együttműködést is. Ezt azokkal a ciszjordániai területekkel kapcsolatban alakították i, amelyek a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt vannak.

Míg az arab országok részéről az amerikai béketerv vegyes fogadtatásban részesült, és egyes arab országok tanulmányozásra érdemesnek tartották az amerikai javaslatot, az Arab Liga elutasította azt, mondván, hogy az arab vezetők nem fognak együttműködni az amerikai kormányzattal egy olyan tervvel kapcsolatban, mely „nem tartja tiszteletben a palesztinok alapvető jogait és törekvéseit.”

A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is.

A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump veje, Jared Kushner szerint rossz a palesztin hozzáállás a béketervvel kapcsolatban, és erős kritikát fogalmazott meg a Palesztin Hatósággal kapcsolatban. „Húsz évnyi elszalasztott lehetőség története az övék. Az én szakmámban, ha valaki húsz éven keresztül próbálkozik egy üzlettel és megbukik akkor azt le kell cserélni” — szögezte le.

Az Arab Liga nem támogatja Trump béketervét

De testületileg nem is ellenzi.