Abbász: Minden kapcsolatot megszakítunk Izraellel és Amerikával

A palesztin vezető kijelentette, hogy még ránézni sem hajlandó Trump béketervére. 

Mahmud Abbász az Arab Liga külügyminisztereivel találkozott Kairóban, ahol elmondta, hogy levélben értesítették az amerikaiakat és az izraelieket a kapcsolatok megszakításának szándékáról — írja a The Jerusalem Post. 

A palesztinok egy része már 2017 óta bojkottálja az amerikaiakat és Abbász már korábban is fenyegetőzött a kapcsolatok megszakításával.

A szakítás érintené a palesztin és az izraeli erők együttműködését Ciszjordániában, amely az oslói folyamat részeként valósult meg, valamint a védelmi együttműködést a palesztinok és a CIA között.

Abbász azt is kijelentette hogy, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, „aki eladta Jeruzsálemet”. A vezető azt mondta, hogy telefonon sem hajlandó Trumppal tárgyalni a béketervről és nem kívánja a kezébe venni, hogy elolvashassa.

A palesztin vezető szerint „a palesztinoknak törvényes joguk, hogy békés módon harcoljanak, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak.” Abbász azt is hozzátette, nem érti miért akarja Izrael zsidó államnak nevezni magát, mikor az ország tele van oroszokkal meg etiópokkal.

A külügyminiszterek tanácskozását követően kiadott közleményben az Arab Liga bejelentette: az arab országok elutasítják a javaslatot, mert megítélésük szerint a tervezet igazságtalan és sérti a palesztinok alapjogait.

Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában. Az arab országok ragaszkodnak ahhoz, hogy a palesztin állam az 1967-ben elfoglalt területeken jöhessen létre, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.

Az arab világ nincs elragadtatva az „évszázad megállapodásától”

Percekkel a bejelentés után befutottak az első reakciók Donald Trump béketervére: Ramallah-ban tüntetnek, az Arab Liga válságtanácskozik, a Hamász fenyegetőzik, Jordánia aggódik, Egyiptom viszont lát benne fantáziát.