Az Arab Liga nem támogatja Trump béketervét

Az Arab Liga kijelentette, hogy testületileg nem hajlandóak együttműködni a terv megvalósításában, bár nem minden tagja ellenzi Trump megoldását.

Bár a Liga nem támogatja a béketervet többen köztük az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere is azt tanácsolták a palesztinoknak, hogy ne utasítsák el csípőből az alkut — írja az Arab News szaúdi hírportál.

„Fontos, hogy konstruktív legyen a hozzállásunk és a realitás talaján maradjunk, pozitív stratégiára van szükség, nem csak elítélésre” – jelentette ki Anwar Gargash az Emírségek külügyminisztere.

Egyiptom pedig arra kérte a palesztinokat, hogy gondosan tanulmányozzák a tervet.

Az Arab Liga kijelentette, hogy nem hajlandóak együttműködni a terv megvalósításában, annak ellenére, hogy egyenként nem mindenki ellenzi Trump megoldását.

Korábban több arab ország köztük Katar, Egyiptom és Szaúd-Arábia óvatos pozitivitással reagáltak a tervezetre. Az Omán, a Bahrein és az Emírségek nagykövete pedig részt vett a tervezet washingtoni leleplezésén.

Az Arab Liga találkozót a palesztinok kérvényezték. A liga soros elnöke Aboul Gheit azt mondta, hogy nem lehet Amerika az egyedüli közvetítő és olyan tervre van szükség, amely mindkét oldalnak megfelel – írja a The Times of Israel. 

A szaúdi delegáció vezetője Faisal bin Farhan Al-Saud szaúdi külügyminiszter kijelentette, hogy Rijád továbbra is támogatja a palesztinok ügyét.

Az Arab Liga határozata azután született, hogy Erdogan török elnök pénteken kifakadt az arab vezetőkre, amiért nem tiltakoznak a béketerv ellen.

Erdogan: „Jeruzsálemet nem hagyhatjuk Izrael véres karmai közt”

A török elnök kifakadt, hogy az Öböl-menti országok nem tiltakoznak a Trump-terv ellen.