Erdogan: „Jeruzsálemet nem hagyhatjuk Izrael véres karmai közt”

A török elnök kifakadt, hogy az Öböl-menti országok nem tiltakoznak a Trump-alku ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken árulónak nevezte azokat az arab országokat, amelyek támogatják Trump kedden bemutatott béketervét- írja az Arutz 7. 

„Azok az arab országok, amelyek támogatnak egy ilyen alkut, árulást követnek el Jeruzsálem ellen, saját népük és az egész emberiség ellen”- jelentette ki Erdogan.

Az elnök egyértelműen megnevezte azokat az országokat, amelyek szerinte hallgatásukkal támogatják a tervet.

„Szaúd-Arábia, te néma vagy, mikor töröd meg a hallgatásod? Omán, Bahrein, Abu-Dzabi (az Egyesült Arab Emírségek fővárosa – a szerk.) szintén. Szégyelljétek magatokat! Szégyelljétek magatokat! Hogyan adnak számot a tervet megtapsoló kezeitek erről az álnok döntésről?” – szónokolta a török vezető.

A török-szaúdi viszony azután romlott meg, hogy az isztambuli szaúdi nagykövetségen meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót. A török-iráni közeledés szintén elhidegülést okozott a két szunnita ország között.

Erdogan pártja helyi vezetői előtt hosszasan beszélt Jeruzsálemről is, amit szerinte „nem szabad Izrael véres karmai között hagyni.” A török elnök azt is hozzátette, „súlyos következményei lesznek minden Izraelt támogató lépésnek.”

Erdogan nem először rendez Izrael-ellenes kifakadást: legutóbb decemberben jelentette ki, hogy „a zsidó állam nem ismer jogot,”ősszel pedig lenácizta Izraelt az ENSZ-ben.

Szaúd-Arábia mellett Egyiptom, Katar és az Arab Emírségek is igent mondott Trump béketervére

A 180 oldalas dokumentum pozitív fogadtatásban részesült több arab országban.