Erdogan: „A világ muszlimjainak egyesülniük kell a Nyugat ellen”

A török elnök szerint itt az ideje, hogy az iszlám civilizáció elnyerje méltó helyét a világban. 

Recep Tayyip Erdogan az Iszlám Konferencia Szervezete előtt mondott beszédében hosszasan szidta Izraelt, majd muszlim összefogást vizionált. A török vezető azt állította, hogy az országában azért vannak terrortámadások, mert ő bátran kiáll Jeruzsálemmel szemben – számolt be a The Jerusalem Post. 

A török elnök kijelentette, hogy Izrael miatt egyre rosszabb a helyzet Jeruzsálemben és „Palesztinában.”

„Izrael nem ismer jogot, igazságot és emberséget” -mondta Erdogan, majd kijelentette, hogy Törökország mindig meg fogja védeni a palesztin jogokat, mert „a törökök szolidárisak minden elnyomottal.”

„Minél jobban védjük a gyermekeinket, asszonyainkat, időseinket, hátrányos helyzetű társainkat a nyugati fenyegetésekkel szemben, annál jobban védjük a családjainkat”

– jelentette ki az iszlamista vezető.

Erdogan: „Allah parancsolja a hitetlenekkel szembeni erőszakot”

Törökország Európai Unióba vágyó elnöke a közelmúltban vallási szertartás keretében félreérthetetlenül fogalmazott a nem-muszlimokkal kapcsolatban, aminek a szír offenzívára is lehetnek áthallásai.

Az elnök szerint a muszlimoknak egyesülniük kellene a Nyugat ellen, hogy „az iszlám civilizáció végre elfoglalja méltó helyét.” Arra kérte a gazdagabb muszlim országokat, hogy támogassák többet a szegényeket.

A beszéd kísérlet volt arra, hogy Erdogan Törökországot kiáltsa ki a muszlim ügyek bajnokának.

Törökország eddig csak áhítozhatott a vezető szerepre, de a 2015-ös menekültválság óta megkerülhetetlen hatalommá lépett elő.

Erdogan retorikájának szerves része Izrael gyalázása. Korábban viszonylag konszolidáltak voltak az török-izraeli kapcsolatok, azonban Erdogan alatt ez a viszony ellenségessé vált. Ennek egyik megnyilvánulása a Nemzetközi Büntetőbíróságon még mindig zajló Mavi Marmara ügy. A 2010-es blokádtörés és az arra adott izraeli válasz jó ürügy volt a törökök számára, hogy egy időre megszakítsák a kapcsolatot Izraellel.

A török elnök legutóbb az ENSZ-ben nácizta le Izrael Gáza-politikáját. Azonban ez az üzenet már nincs olyan egyesítő hatással az arab világra, mint 20 évvel ezelőtt. Szíria és Irak komoly belső problémákkal küzd, és nem ér rá a „palesztinkérdéssel” foglalkozni, az olajhatalmak pedig pedig ha nem is nyílt, de titkos szövetségre léptek Izraellel, Iránnal szemben.

Erdogan a nácikhoz hasonlította Izrael Gáza-politikáját

Izrael határozottan visszautasította az iszlamista török elnök verbális ámokfutását az ENSZ közgyűlésén és egy másik helyszínen.