Erdogan a nácikhoz hasonlította Izrael Gáza-politikáját

Izrael határozottan visszautasította az iszlamista török elnök verbális ámokfutását az ENSZ közgyűlésén és egy másik helyszínen. Nem ez volt az első alkalom, hogy Erdogan kirohant a zsidó állam ellen.

Az ENSZ közgyűléséhez kapcsolódó egyik rendezvényen Recip Tayyip Erdogan a nácikhoz hasonlította Izraelnek a gázai övezettel kapcsolatos politikáját. Magán a közgyűlésen pedig a török államfő egy történelmi térképpel a kezében próbálta bizonygatni, hogy a zsidó állam folyamatosan kiterjeszti a határait — írja a The Times of Israel.

Erdogan török elnök az ENSZ általános ülésén sérelmezi Izrael „területszerző” politikáját

Erdogan New York-ban muszlim vezetők előtt kijelentette,

„mi ugyanúgy tekintünk a holokausztra, mint azokra, akik ostrom alatt tartják Gázát és ott mészárlásokat követnek el.”

Másnapi, a világszervezet közgyűlésén elmondott beszédében a török elnök megint keményen nekiment Izraelnek, megkérdőjelezte a határait, és területi expanzióval vádolta meg.

„Az izraeli megszállás alatt lévő palesztin terület az igazságtalanság legmegdöbbentőbb helyévé vált” — állította, hozzátéve, hogy Izrael folyamatosan területekkel gyarapodik, a palesztinok kárára.

Azt is állította, hogy egy késes merényletet elkövetni szándékozó palesztin nőt szántszándékkal lőttek le izraeli katonák egy ellenőrző ponton.

Törökország: Izrael rasszista, apartheid állam

Ha egységesebbek lettek volna a muszlim államok, akkor ma Izrael nem folytathatna ennyire „agresszív politikát” – ragadtatta el magát vasárnap a török külügyminiszter egy szónoklatában.

Benjamin Netanjahu azonnal reagált a török elnök szavaira.

„Aki folyamatosan hazudik, aki lemészárolja a kurdokat, aki tagadja az örmény népirtást, az ne prédikáljon Izraelnek”

— közölte az izraeli miniszterelnök.

Élesen reagált Israel Katz külügyminiszter is, antiszemitizmussal vádolva meg Erdogant a náci hasonlatért:

„Erdogan szavait nem lehet másként értelmezni, mint súlyosan antiszemita kijelentéseket. Bizonyítéka ez annak, hogy a Holokauszt emlékezet ma aktuálisabb, mint valaha. Szégyellje magát, Erdogan!”

Nem ez volt az első alkalom, ahol kiderült, hogyan is gondolkodik az iszlamista török elnök a zsidó államról, a Wikipedia szerint már 2003-as elnökké választása óta felerősítette az „anticionista” retorikát. Idén márciusban is élesen kikelt Izrael ellen, amikor egy izraeli válaszcsapás során Gázában találat ért egy olyan épületet, amely az Anadolu állami hírügynökségnek is a központja volt. A bombázás előtt gázai terroristák 250 rakétát lőttek ki Izraelre.

Erdogan: Ellenségünk mindenki, aki támogatja Izraelt

A török elnök továbbra is kritizálja Izraelt, pártjának pedig üzeni: bárki is támogatja Izraelt, az szembehelyezkedik velük.

Ugyancsak márciusban rasszistázta le a török elnök Netanjahut, mert az izraeli kormányfő azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, csak a zsidó népé. Erdogan eredetileg szóvivője, Ibrahim Kalin révén jelezte nemtetszését: „Határozottan elítélem ezt a szörnyű rasszizmust és megkülönböztetést.”

„Erdogan török diktátor az izraeli demokráciát támadja, miközben török újságírókkal és bírókkal vannak tele a börtönök. Micsoda vicc!” – írta válaszában az izraeli kormányfő. „Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár. Izrael demokrácia, melyben minden izraeli, s köztük a közel kétmillió arab állampolgár is egyenlő jogokat élvez” – hangsúlyozta Netanjahu.

Az izraeli külügy megfékezné a török befolyásszerzést Kelet-Jeruzsálemben

Erdogan évek óta dollármilliókat költ Jeruzsálem arab részére, hogy maga mellé állítsa az ott élőket, de ez sokaknak nem tetszik.

Mint arról lapunk szintén beszámolt, júliusban Erdogan  az Igazság és Fejlődés pártjának (AKP) tartományi vezetőihez intézett beszédében azt mondta: „Bárki legyen is Izrael oldalán, tudja meg mindenki, hogy ellenségnek tekintjük.” Hozzátette, Törökország továbbra is a palesztin ügyet fogja támogatni attól függetlenül, mennyire próbálja „aláásni azt az izraeli rezsim.”

„Nem fogadjuk el az Izrael által Palesztinában fenntartott állami terrort övező csendet” — hangsúlyozta.

Ugyancsak Erdogan álláspontját képviselte a török külügyminiszter, amikor legutóbb néhány napja rasszistázta le a zsidó államot: „Izrael, bizonyos országok támogatását élvezve folytatja agresszív politikáját, amely apartheid, rasszista állammá alakítja” – fogalmazott Mevlut Cavusoglu, aki a török Anadolu hírügynökség szerint hozzátette: „Amennyiben az egész muszlim közösség együttesen lépett volna fel, az Egyesült Államok és Izrael vakmerő tervei, politikája és viselkedése soha nem érték volna el ezt a pontot”.

Izrael és Törökország hosszú évek után formálisan 2016-ban állította helyre diplomáciai kapcsolatait, de a viszony továbbra is fagyos a két ország között.

Tombol a paranoia: „titkos zsidók” vezetik Törökországot?

A titokzatosság jó táptalaja az összeesküvés-elméleteknek, így a dönmék a legkézenfekvőbb célpontjai a modern antiszemitáknak. Eperjesi Ildikó írása.