Törökország: Izrael rasszista, apartheid állam

Ha egységesebbek lettek volna a muszlim államok, akkor ma Izrael nem folytathatna ennyire „agresszív politikát” – ragadtatta el magát vasárnap a török külügyminiszter egy szónoklatában.

A Háárec izraeli lap számolt be arról, hogy Mevlut Cavusoglu az Iszlám Együttműködés Szervezetének vasárnapi, jeddai tanácskozásán rasszistának és apartheid államnak titulálta Izraelt.

„Izrael, bizonyos országok támogatását élvezve folytatja agresszív politikáját, amely apartheid, rasszista állammá alakítja”

– fogalmazott Erdogan külügyi tárcájának vezetője, aki a török Anadolu hírügynökség szerint hozzátette:

„Amennyiben az egész muszlim közösség együttesen lépett volna fel, az Egyesült Államok és Izrael vakmerő tervei, politikája és viselkedése soha nem érték volna el ezt a pontot”.

A külügyminiszter elsősorban Netanjahu keddi beszédére utalhatott, amelynek során a zsidó állam miniszterelnöke bejelentette, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet.

Netanjahu megígérte, választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet

Hozzátette, hogy az amerikai béketerv nyilvánosságra hozatala után más, a környéken található zsidó településekkel is hasonló terve van.

 
Az iszlám országok képviselőit felvonultató jeddai konferencián felszólaló Cavusoglu szerint Netanjahu „kínos” terve „alávaló” kísérlet volt további szavazatok megszerzésére a jövő keddi választások előtt, egyúttal a többi muszlim országot kritizálta, amiért azok nem reagáltak az izraeli miniszterelnök bejelentésére.