Netanjahu: Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár

Törökországgal vívott éles Twitter-háborúban védte meg az izraeli demokráciát a zsidó állam miniszterelnöke.

„Izrael az egyenlő jogokat élvező arab polgárai számára is demokratikus jogállam”

– reagált szerdán a Twitteren Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálatára.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „But Israel is also the one and only Jewish state, with a Star of David on our flag, Hatikvah our national anthem, Hebrew our official language and where a Law of Return gives every Jew around the world the right to return to our ancestral homeland. / Twitter”

But Israel is also the one and only Jewish state, with a Star of David on our flag, Hatikvah our national anthem, Hebrew our official language and where a Law of Return gives every Jew around the world the right to return to our ancestral homeland.

„Erdogan török diktátor az izraeli demokráciát támadja, miközben török újságírókkal és bírókkal vannak tele a börtönök. Micsoda vicc!” – írta az izraeli kormányfő.

„Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár. Izrael demokrácia, melyben minden izraeli, s köztük a közel kétmillió arab állampolgár is egyenlő jogokat élvez”

– hangsúlyozta Netanjahu.

„De Izrael az egyetlen zsidó állam is. Dávid-csillag van a zászlaján, a Hatikva a himnusza, a héber a hivatalos nyelve, és a zsidóknak joguk van letelepedni a földjén”

– tette hozzá.

Előzőleg kedden a török elnök szóvivője nyílt rasszizmussal vádolta meg Netanjahut, mert az izraeli kormányfő azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, csak a zsidó népé.

Erdogan eredetileg szóvivője, Ibrahim Kalin révén jelezte nemtetszését.

„Határozottan elítélem ezt a szörnyű rasszizmust és megkülönböztetést.”

İbrahim Kalın on Twitter: „Netanyahu says that Israel is „a nation state not of all its citizens but only of the Jewish people”. I strongly condemn this blatant racism and discrimination. 1.6 million Arabs/Muslims live in Israel. Will the Western governments react or keep silent under pressure again? / Twitter”

Netanyahu says that Israel is „a nation state not of all its citizens but only of the Jewish people”. I strongly condemn this blatant racism and discrimination. 1.6 million Arabs/Muslims live in Israel. Will the Western governments react or keep silent under pressure again?

Netanjahu nagy port kavart vasárnapi üzenetében azt írta, hogy Izrael nem minden polgárának a nemzetállama, hanem csakis a zsidó népé, s ezzel sokak szerint kirekesztette az ország arab lakosságát.

Wonder Woman is szembeszállt Netanjahuval

Izrael új nemzetállami törvényéről, valójában a zsidó állam identitásáról vitatkozott össze a szupermodell, a világhírű színésznő és a miniszterelnök.

Mint azt lapunk is megírta, az izraeli kormányfő korábban népszerű izraeli női köszereplőkkel, így Rotem Szela modellel és Gal Gadottal is közösségi média-konfliktusba került megjegyzései kapcsán.

Szelával végül csak abban sikerült egyetértenie, hogy „nincs bajunk az arabokkal” ugyanis szerinte

a Likud kormány többet tett értük egyenlő jogokat biztosítva számukra, mint korábban bárki más.