Wonder Woman is szembeszállt Netanjahuval

Izrael új nemzetállami törvényéről, valójában a zsidó állam identitásáról vitatkozott össze a közösségi médiában a szupermodell, a világhírű színésznő és a miniszterelnök.

Atyai helyreigazítást kapott Rotem Szela modell, színésznő, tévés műsorvezető Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől. Vitájukat a közösségi média nyilvánossága előtt mindenki szeme láttára folytatták.

Szela ugyanis bejegyzésében kritizálta a kormányzó Likud szerinte arabellenes retorikáját, miután Miri Regev, a Likud kulturális minisztere, az ellenzéki kihívó Benny Ganc által esetlegesen létrejövő arabpárti koalíció belpolitikai veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„Mi a probléma az arabokkal? Arab állampolgárok is élnek ebben az országban. Mikor fogja valaki belátni végre, hogy Izrael minden állampolgárának az országa, hogy mindannyian egyenlőnek teremttettünk: az arabok, a drúzok, a melegek és a baloldaliak is emberek” – írja Instagram-bejegyzésében a modell.

Bejegyzésére Benjamin Netanjahu saját Facebook-oldalán válaszolt szinte azonnal.

„Kedves Rotem, egy fontos korrekció: Izrael nem minden állampolgárnak az országa. A megszavazott nemzetállami törvényünk szerint Izrael a zsidó nép  nemzetállama, nem másé.

Mint írod, nincs problémánk az arab állampolgárokkal. Egyenlőek a jogaik, a Likud-kormány többet tett értük, mint bármely korábbi kormány.”

— írta posztjában a miniszterelnök. Majd hozzátette, hogy ha kihívói, Ganc és a Kék-fehér párt koalícióra szorul az arab pártokkal, az szerinte aláássa a nemzetbiztonságot. Az Izraelinfo azonban emlékeztet arra, hogy Ganc számos alkalommal közölte: nem fog arab pártokkal kormányt alakítani, és az arab pártok is többször bejelentették, hogy nem lépnek koalícióra Ganc-cal.

A Szela által kritizált Regev is hozzászólt a vitához:

“Nincs problémánk az arabokkal. Pártunknak számos arab, drúz és keresztény tagja van. Problémánk a képmutatással, Lapiddal és Ganc-cal van. Akik baloldalinak álcázott centristák.”

Az Új Jobboldal vezetője, Naftali Bennett kritizálta Netanjahu miniszterelnököt válaszai miatt. Naftali szerint a tévés személyiség posztja másodlagos kérdés, miközben határokat átívelő rakétatámadások zajlanok.

“Olyan súlyos időszakban, amikor az ország déli részét rakétatámadások érik, nem értem a tévés műsorvezető megtámadása mögötti logikát és annak prioritását, miközben a Hamasz valós fenyegetése miatt gyermekeink halnak meg”

– közölte Bennett, aki a választások után a védelmi miniszteri székre pályázik.

A Netanjahu támadásainak gyakorta kitett izraeli arab politikus, Ahmad Tibi külön köszönetet nyilvánított Selanak:

„Már a tény is megdöbbentő, hogy egy olyan ismertségű személy, mint Rotem Szela bátorságot kell vegyen magának egy hasonló bejegyzés megírásához. Sötét időket élünk, az arab emberek pedig ezen sötét idők részesei” – fejtette ki bejegyzésében.

Az Intagramon szállt be a vitába barátnője oldalán a Wonder Women szerepében világsztárra váló Gal Gadot is.

„Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!” – írta Gadot. „Ez nem jobb vagy baloldal, zsidó vagy arab, világi vagy vallásos kérdése. Ez a párbeszéd kérdése. A békéről, az egyenlőségről és a toleranciáról szóló párbeszédé. A felelősségé, hogy jobb jövőt, és reményt adjunk magunknak és gyermekeinknek. Rotem húgom, inspirálóan hatsz mindannyiunkra” – tette hozzá

Gal Gadot Instagram-oldalának több mint 28 millió követője van.