Az izraeli külügy megfékezné a török befolyásszerzést Kelet-Jeruzsálemben

Israel Katz izraeli külügyminiszter arra szólította fel hivatalát, hogy tegyen lépéseket a török terjeszkedés megállítására Kelet-Jeruzsálemben – írja a The Jerusalem Post.

„Törökország a legaktívabb és legjelentősebb külföldi ország, amely Kelet-Jeruzsálemben tevékenykedik”

– írta David Koren, a jeruzsálemi polgármester korábbi, arab ügyekben jártas tanácsadója.

Katz héberül és arabul is bejelentette felhívását a Twitteren, azzal, hogy hamarosan újabb részleteket árulnak el a tervezett lépésekről.

Izrael az elmúlt években aggódva figyelte, ahogyan Erdogan török elnök a befolyásszerzés érdekében önti a pénzt Kelet-Jeruzsálembe.

David Koren foglalta össze egy cikkben a jelenséget, amely szerint a török befolyásszerzés jól látható, különösen a Templom-hegy esetében, mint stratégiai cél.

„Erdogan úgy tekint a jeruzsálemi rendezvényekre, mint a török ​​regionális hegemónia megteremtésének egyik elemére, más szereplők rovására”

– írta Koren.

Ennek érdekében Törökország több tízmillió dollárt fordított a városban zajló projektekre.

„Kelet-Jeruzsálem lakosainak Törökország iránti csodálata példátlan, gyakran látni török ​​zászlókat a házak tetejére kitűzve, néha még a Templom-hegyen is”

– tette hozzá.

Israel Katz külügyminiszter a jeruzsálemi Siratófalnál. fotó: Twitter

Koren szerint jó példa a török ​​kultúra megújulására Kelet-Jeruzsálemben a török ​​nyelv tanulása, valamint a török ​​zene és ételek jelenléte.

A palesztin ügy és az al-Aksza támogatása, valamint a dollármilliók szétosztása elnyerte a helyiek szimpátiáját és támogatását Törökország iránt.

A török befolyásszerzés olyan jól sikerült az elmúlt években, hogy az már Jordániának, Szaúd-Arábiának és a Palesztin Hatóságnak sem tetszik. Ők is felhívták Izrael figyelmét arra, hogy Erdogan olyan befolyást vásárol magának, amely veszélyezteti Izrael és a szomszédos országok érdekeit.

Koren azt is írta tanulmányában, hogy a török kormány a Muszlim Testvériséggel közösen hoz létre szervezeteket, valamint állami intézményei révén valósít meg beruházásokat Kelet-Jeruzsálemben, például felújít óvárosi épületeket.

Koren arról is említést tesz, hogy Törökország Jeruzsálem felé is irányítja a vallási turizmust, azt állítva, hogy a jeruzsálemi zarándoklat a mekkai haddzs része. Török zarándokok is részesei voltak a rendőrökkel történt összecsapásoknak a Templom-hegyen – írta a szakértő.

A Bloomberg legutóbbi cikke egy 2015-ös török jelentést idéz – az utolsót, ami külön részletezi a jeruzsálemi kiadásokat –, amely szerint a török kormány abban az évben 500 projektet támogatott palesztin területeken, 81-et Jeruzsálemben, 30 millió dollár értékben.