Erdogan: Ellenségünk mindenki, aki támogatja Izraelt

A török elnök továbbra is kritizálja Izraelt, pártjának pedig üzeni: bárki is támogatja Izraelt, az szembehelyezkedik velük.

Recep Tayyip Erdogan szombaton Ankarában, az Igazság és Fejlődés pártjának tartományi vezetőihez intézett beszédében tette a zsidó állammal kapcsolatos súlyos kijelentéseit, számolt be róla az iráni Press TV riportja alapján az Arutz Sheva izraeli híroldal.

„Bárki is legyen Izrael oldalán, tudja meg mindenki, hogy ellenségnek tekintjük”

— jelentette ki a török elnök.

Erdogan hozzátette, Törökország továbbra is a palesztin ügyet fogja támogatni attól függetlenül, mennyire próbálja „aláásni azt az izraeli rezsim”.

„Nem fogadjuk el az Izrael által Palesztinában fenntartott állami terrort övező csendet” — hangsúlyozta.

A török elnök nem először kritizálja a zsidó államot annak ellenére, hogy a két állam 2016-ban átfogó megbékélési egyezményt írt alá, véget vetve egy izraeli katonák és iszlamista terroristák gázai blokádot áttörni készülő török hajón történt összecsapását követő hat éves diplomáciai elhidegülésnek.

Erdogan a múltban számos alkalommal utalt Izraelre „terrorállamként”, illetve Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre, mint „terroristára,” miután az IDF tüzet nyitott a Gázai határon át beszivárogni próbáló egyénekre.

Márciusban elítélte Netanjahu azon kijelentését is, miszerint Izrael a zsidó nép nemzetállama lenne, mondván, az „nyilvánvaló rasszizmus”. Az izraeli elnök ezt felettébb nevetségesnek találta, annak fényében, hogy „Törökország diktátora, Erdogan az izraeli demokráciát támadja, míg török újságírókkal tölti meg börtöneit”.

„Izraelben senki sem másodrendű állampolgár. Izrael egy olyan demokrácia, melyben minden egyes izraeli, beleértve a 2 millió fős arab polgárokat, egyenlő jogokat élvezhet. Azonban Izrael az egyetlen zsidó állam is, Dávid-csillaggal a zászlón, a Hatikvával mint nemzeti himnusszal, a héberrel, mint hivatalos nyelvvel, ahol a visszatérés törvénye a világ minden zsidójának jogot ad arra, hogy visszatérjen ősi hazájába,”

— tette hozzá az miniszterelnök.

Erdogan sosem vette komolyan Trump béketervét

A török elnök nem kér ameriai kollégájának közel-keleti rendezési tervéből.