Erdogan sosem vette komolyan Trump béketervét

A török elnök nem kér ameriai kollégájának közel-keleti rendezési tervéből.

Sosem volt lehetséges az, hogy Törökország komolyan vegye Donald Trump ’50 milliárd dolláros’ béketervét, amely gazdasági ösztönző programokkal kívánt volna szolgálni az arab országoknak, cserében a területi stabilitásért.

— mondta Recep Tayyip Erdogan egy török televíziós társaságnak a hétvégén – írja az Arutz Sheva hírportál.

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban Bahreinben ismertette az amerikai diplomáciai vezetés azt a javaslatcsomagot, amelytől az izraeli és a palesztinok közötti viszony rendezését remélik.

Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben

A palesztinok viszont egyelőre nem kérnek a jobb jövőből.

A palesztinokat képviselő politikai vezetők bojkottálták a találkozót, így nem hallhatták a helyszínen, ahogy Jared Kushner, a béketerv egyik eszmei felelőse arról beszélt, hogy 10 éven belül egymillió munkahelyet teremtenének és a Palesztin Hatóság (PA) számára mintegy 50 milliárd dolláros segélyt is adnának.

Akárcsak a PA, Erdogan is régóta azt hangoztatja, hogy nem bízik az elfogult Izrael-párti amerikaiak tervében, amelyről még tavaszal – Moszkva felé tartva a repülőtéren – újságíróknak egyértelműsítette, hogy mit gondol.

„Sötét jövőt készítenek elő a Közel-Kelet számára” – fogalmazott az éppen Putyinhoz látogató elnök.

Abraham H. Miller: Az évszázad béketerve már a bejelentés előtt megbukott

Senki ne hibáztassa Jared Kushnert, amiért megpróbált békét kötni az arabok és az izraeliek között. Azonban ha figyelembe vesszük a történelmet akkor azt kell mondjuk a nagy terve biztosan meg fog bukni. Abraham H. Miller véleménycikke.