Erdogan: „Allah parancsolja a hitetlenekkel szembeni erőszakot”

Törökország Európai Unióba vágyó elnöke a közelmúltban vallási szertartás keretében félreérthetetlenül fogalmazott a nem-muszlimokkal kapcsolatban, aminek a szír offenzívára is lehetnek áthallásai.

Istenünk parancsára erőszakosnak kell lennünk a „kafirokkal” (hitetlenekkel). Kik vagyunk mi? Mohamed Ummája (nemzete). Vagyis (Isten) parancsára kegyesnek kell lennünk egymáshoz. Szóval kegyesek leszünk egymáshoz, és erőszakosak leszünk a kufárokhoz. Ahogy Szíriában is.

idézi Recep Tayyip Erdogan elnököt az Arutz Sheva izraeli lap a korán-verseket idéző elnököt.

A cikk szerint aggodalomra ad okot, hogy Törökországban az ellenzék nem adott kellőképpen hangot nemtetszésének azért, hogy Erdogan október 25-én illusztris társaságban — Isztanbul polgármestere, Ekrem İmamoğlu, a városállam kormányzója, Ali Yerlikaya és főrendőre, Mustafa Çalışkan, valamint a várost vezető AKP párt vezetőjével Bayram Şenocak — buzdított vallási felekezetek ellen.

A Nagy Çamlıca muszlim imaházban tett közös ima alatt az elnök híveihez szólva idézte a Korán több pontját is, meglehetősen nagy áthallásokkal, mintegy aktualizálva az ősi vallási szöveget.

Insallah, ahogy Isten Szíriában megígérte nekünk: a győzelem Istentől érkezik és közeledik a hódítás is, adjuk hát az örömhírt a hívőknek. Látjuk, hogy ez most zajlik. Isten segítségével még jobban is látni fogjuk majd…

— tette hozzá hivatalos imájában az elnök.

Az izraeli lap Erdogan szavaival összefüggésben egy politikai iszlamista szakértő véleményét idézi. Dr. Bill Warner egy kutatóközpont (Center for the Study of Political Islam) elnöke szerint Erdogan a kufárok szóhasználatával egyértelműen azokra a csoportokra utal, akik nem Mohamed hitének követői, vagyis keresztényekre, zsidókra és hindukra.

A politikai iszlám az a doktrína, amely a hitetlenre vagy a kufárokra vonatkozik(…) és nem csak a vallási felsőbbrendűséget hirdeti a kufár felett, hanem kijelenti azt is, hogy a muszlimok dominálnak a kufárok felett politikában és a kultúrában is. Ez a dominancia politikai és nem vallási.

— tette hozzá Dr. Bill Warner.

A hír azért is érdekes, mer Erdogan angol nyelvű nyilatkozataiban a szír-offenzívával kapcsolatban mindig sietett leszögezni, hogy nem hódítani akar, csupán biztonsági zónát igyekezik létesíteni a határ mentén.

Erdogan kihúzta a gyufát Izraelnél

A török államfő magyarországi látogatása kapcsán nem csak hazánkban rendeznek több ezer fős tüntetést, hanem a Közel-Keleten sem fogadják egyöntetű lelkesedéssel Törökország régióbeli szereplését.