Szaúd-Arábia mellett Egyiptom, Katar és az Arab Emírségek is igent mondott Trump béketervére

Ahogy beszámoltunk róla, a 180 oldalas dokumentum pozitív fogadtatásban részesült több helyen.

Még a Donald Trump amerikai elnök politikai megbuktatásán fáradozó Nancy Pelosi is elismerően nyilatkozott, valamint Brüsszelben és Londonban is üdvözölték a javaslatcsomag pontjait.

Videó: Trump kétállami megoldást mutatott be a Fehér Házban

Palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal, duplájára növelt palesztin fennhatóság, ugyanakkor izraeli szuverenitás az osztatlan Jeruzsálem, a Golán-fennsík, valamint Júdea és Szamária zsidó települései felett. 

„A királyság megismétli, hogy támogat minden olyan erőfeszítést, aminek célja a palesztin ügy igazságos és átfogó megoldása” — jelentette be a szaúdi külügyminiszter Donald Trump kedden ismertetett közel-keleti béketervével kapcsolatban.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg egyúttal azt üzente Mahmúd Abbász palesztin vezetőnek, hogy az arabok továbbra is a „palesztin ügy mellett állnak”, ugyanakkor a békére törekedni kell. „A béke egy stratégiai döntés, ami tartós megoldást hoz a palesztin emberek jogainak betöltésére” — hangsúlyozta a vezető, akihez hasonlóan Egyiptom külügyminisztere is közleményt adott ki.

„Nagyra értékeljük az amerikai kormány állandó erőfeszítéseit, amit a palesztin ügy átfogó és igazságos megoldásáért tesz” — írták az egyiptomi nyilatkozatban, ahol szintén arra kérték a palesztin vezetőket, vegyék fontolóra a javaslatokat saját népük érdekében.

Az „évszázad alkuja” a 21. századi Marshall-terv

A terv esélyt ad a legyőzött agresszornak, hogy szembenézzen a vereségével, és egy új, civilizált életet építhessen magának. Seres Attila publicisztikája.

Katar és az Egyesült Arab Emírségek képviselői nagyon hasonló megfogalmazással tudatták, hogy készek üdvözölni Donald Trump kormányának tervezetét. „A bejelentett terv egy nagyon fontos kezdőpontja a tárgyalásokhoz való visszatérésnek amerikai vezetés alatt álló nemzetközi keretrendszerben” — mondta az emirátus képviseletében Juszef Al Otaiba, aki egyike volt annak a három arab nagykövetnek is, akik személyesen jelen voltak a Fehér Házban a terv közzétételekor.

A Daily Wire elemzése szerint az arab államok reakciójának megértéséhez különösen érdemes tisztában lenni a muzulmán világon belüli megosztottsággal. Az „ellenségem ellensége a barátom-elv” ezúttal is tetten érhető: a felsorolt országoknak ugyanis egy ideje jelentős fejtörést okoz az iráni nagyhatalom, aminek ellensúlyozása érdekében Izraelt is készek lehetnek támogatni bizonyos ügyekben — ami a béketerv fogadtatásában is megnyilvánul.

Zavarba hozta a világot Trump rendezési terve

Vannak, akik olvasatlanul kukáznák, mások megfontolandónak tartják, de óvatos optimizmus is megjelenik a reakciókban.