Elhagyta Gázát a palesztin terrorszervezet első embere

Iszmail Hanije, a Hamász vezetője még tavaly decemberben, előreláthatólag hosszabb időre Katarba költözött – tudta meg a Jerusalem Post.

A Gázai-övezetet uraló terrorszervezet vezetője lépését a szervezeten belül zajló változásokkal és a Gázai-övezetből való nehézkes utazással indokolták.

Arról nincs információ, hogy Hanije családja is vele tartott volna Katárba.

Hírek szerint Egyiptom elégedetlenségét fejezte ki Hanije legutóbbi iráni látogatásával kapcsolatban, amikor az amerikaiak által likvidált Kaszám Szulejmáni temetésén vett részt. Azt ugyanakkor cáfolták, hogy Egyiptom akadályozná meg a vezető visszatérését az övezetbe.

Iszmáil Hanije, a Hamász vezetője

A terrorszervezet vezetése elismerte, hogy Hanije részvétele Szulejmáni temetésén feszültséget okozott a Hamász és Egyiptom közt, ugyanakkor azt jelezték, hogy mostanra rendeződött a viszony.

Hanije tavaly december 2-án hagyta el Gázát, útja során látogatást tett Egyiptomban, Törökországban, Ománban, Katarban és Malajziában, a közeljövőben pedig Libanonba, Mauritániába, Oroszországba és Kuvaitba várják.

Hanije ráadásul a múlt hét végén Isztambulban találkozott Törökország iszlamista elnökével, Recep Tayyip Erdogannal, mely második találkozójuk volt az elmúlt két hónapban.

A Hamász vezetésének közlése szerint Hanije még legalább hat hónapig nem tér vissza Gázába, útjai során azon munkálkodik, hogy „véget vessen néhány belső konfliktusnak és megerősítse a Hamász kapcsolatát néhány országgal.”

A Gázai-övezetet irányító terrorszervezet közlése szerint Hanije külföldi tartózkodása során is ellátja feladatait.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád szövetséget kötött Izrael ellen

A palesztin terrorszervezetek megegyeztek, hogy a következő konfliktusban vállt vállnak vetve fognak a zsidó állam ellen harcolni.