Kizárják Iránt az „évszázad alkuja” megvitatásából

Szaúd-Arábia nem teszi lehetővé, hogy az iráni küldöttség részt vegyen az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) dzsiddai tanácskozásán, melyen a tagállamok a Donald Trump amerikai elnök által felvázolt izraeli-palesztin béketervet vitatják meg – közölték vasárnap Teheránban.

Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő arról számolt be, hogy Rijád nem adta meg a szükséges vízumot az iráni delegáció tagjainak – jelentette a Fársz iráni hírügynökség. Muszavi közölte, hogy Irán ezért panaszt tett az OIC-nél, és azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy visszaél azzal a helyzettel, hogy az OIC központja az arab országban működik.

A Trump-tervet Irán már olvasatlanul „lázálomnak” nevezte, és eleve halott elképzelésnek tartotta, Mahmud Abbász palesztin vezető ránézni sem hajlandó, de

Szaúd-Arábia mellett Egyiptom, Katar és az Arab Emírségek is igent mondott rá.

Erdogan török elnök pénteken kifakadt az arab vezetőkre, amiért nem tiltakoznak a béketerv ellen, mire szombaton az Arab Liga úgy döntött, hogy bár testületileg nem támogatja, de több tagja megfontolásra ajánlja a palesztinoknak az elképzelést.

A perzsa többségű, síita Irán és a szunnita iszlám radikális, vahhábita ágát követő Szaúd-Arábia hosszú évek óta rivalizál egymással, és a jemeni polgárháborúban a szemben álló felek felhasználásával proxiháborút vívnak egymással.

Az „évszázad alkuja” a 21. századi Marshall-terv

A terv esélyt ad a legyőzött agresszornak, hogy szembenézzen a vereségével, és egy új, civilizált életet építhessen magának. Seres Attila publicisztikája.