Putyin Jeruzsálemben: „Ezeket a haláltáborokat nemcsak a nácik működtették”

Amerika alelnöke Iránt emlegette, a francia elnök az idegengyűlöletre figyelmeztetett a csütörtök délután kezdődő eseményen.

Kezdetét vette Jeruzsálemben csütörtök délután a Holokauszt Világfórum a világ számos vezetőjének részvételével. Mint korábban beszámoltunk róla, az Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából szervezett esemény egyben Izrael történetének eddigi legnagyobb diplomáciai eseménye is.

A Jad Vasem Múzeumban tartott rendezvényre olyan neves vendégek fogadták el a meghívást, mint Károly brit herceg, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Mike Pence amerikai alelnök és Frank-Walter Steinmeir német elnök. Hazánkat Áder János képviseli a Nemzetközi Holokauszt Emléknap során.

Tegnap díszvacsorával kezdődött a program

A vendégek nagy része már szerdán megérkezett az izraeli fővárosba, ahol este díszvacsorára invitálták a résztvevőket. Portugália, Románia és Grúzia elnökei mellett Emmanuel Macron is Jeruzsálemben töltötte a tegnapi napot, ám az esemény két legkiemelkedőbb vendége, Pence amerikai alelnök és Putyin orosz elnök csak ma reggel — természetesen jelentős médiafigyelem kíséretében — landolt Izraelben.

פוטין ליפה יששכר: „הכל יהיה בסדר” | משדר מיוחד

כאן חדשות | אירועי יום השואה העולמי יתקיימו היום בהשתתפות כ-46 מנהיגים מרחבי העולם.* לכל מה שמעניין בחדשות – בואו לאינסטגרם שלנו ◄ http://bit.ly/2IA8pcH* להר…

Putyin a középpontban

Mint arra előzetesen számítani lehetett, a jeruzsálemi forgatagban kiemelt szerepet kapott az orosz vezető — például hetek óta többen találgatták, vajon jeruzsálemi tartózkodása alatt tesz-e jelentős lépést annak a Naama Iszakárnak az ügyében, akit hét és fél év börtönre ítéltek Oroszországban. Az izraeli lányt kábítószer-birtoklásért tartóztatták le Moszkvában, szabadon engedéséért édesanyja, sőt hazájának vezetője is többször próbált közbenjárni.

Az aggódó anyát Putyin és Netanjahu személyes megbeszélésére is beengedték, ahol Jafa Iszakár beszámolója szerint

„Putyin azt mondta, hogy hazaküldöm a lányodat, minden rendben lesz”.

Putyin jeruzsálemi ingatlant kap a fogvatartott izraeli lányért cserébe?

Az Alexander-udvar körüli jogviták az 1917-es orosz kommunista puccs óta húzódnak.

A miniszterelnöki rezidenciáról Putyin konvoja a Sacher parkba tartott, ahol az orosz elnök felavatta a leningrádi ostrom emlékművét a második világháború Izraelben élő szovjet veteránjainak és az ostrom túlélőinek jelenlétében. A főként orosz nyelven zajló eseményen mintegy hatszáz vendég vett részt.

„Soha nem felejtjük el, hogy a Vörös Hadsereg nyitotta meg Auschwitz kapuit”

— emlékeztetett Netanjahu a rendezvényen elmondott beszédében. Putyin előre megírt szónoklatának végeztével, tőle szokatlan módon, elérzékenyülve köszönte meg az izraeli szervezők munkáját.

Csúszással kezdődő megemlékezés

Az elhúzódó emlékműavatás miatt az előre tervezettnél közel egy órával később kezdődhetett csak meg a központi rendezvény a Jad Vasemben. Ezalatt közel ötven állam- és kormányfő, valamint király és herceg várta az orosz különesemény végét, s az azt követő Holokauszt Világfórum kezdetét.

Az eseményt Reuven Rivlin izraeli elnök nyitotta meg, aki hangsúlyozta: Izrael nem egyfajta „kompenzáció” a holokausztért, hanem népének szülőföldje.

Ezután Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén megemlékezett a holokauszt borzalmairól, és arról beszélt, 80 évvel ezelőtt a világ hátat fordított a zsidóságnak.

„A zsidó emberek megtanulták a leckét a holokausztból: azt, hogy nem vehetjük félvállról a megsemmisítést ígérő fenyegetéseket”

— fogalmazott a miniszterelnök, aki egyúttal Iránról is említést tett, és egyben köszönetet mondott Donald Trump amerikai elnöknek azért, hogy védelméről biztosítja Izraelt Teherán fenyegetéseivel szemben.

Ezt követően Vlagyimir Putyin közös felelősségnek nevezte az emlékezést, és az antiszemitizmus elleni harcra bátorított. „Gyászoljuk a nácik áldozatait, beleértve hatmillió zsidót” — fogalmazott. „Ezeket a haláltáborokat nemcsak a nácik működtették, hanem a csatlósaik is különböző országokban” — tette hozzá az orosz vezető, akinek jelenléte, pontosabban felszólalási joga miatt korábban Lengyelország elnöke visszalépett a részvételtől.

Putyin azt mondta: „Oroszország mindenkinél többet, a legmagasabb árat fizette. 27 millió oroszt gyilkoltak meg. Ez volt a győzelem ára”.

Mike Pence többek között szintén kötelességnek nevezte az emlékezést — Donald Trumpot idézve — „az emberiség történelmének legsötétebb foltjára”, és egyben ígéretet tett arra, hogy hazája mindig kitart a zsidóság mellett.

Ezt követően az amerikai alelnök szintén Iránra terelte a szót, és azt mondta:

„Egy kormány van, ami a világon egyedüliként állami szinten tagadja a holokausztot és Izrael térképről való eltörlésére bátorít. Az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben a világnak erősen ki kell állnia”.

Károly herceg első hivatalos izraeli látogatása alkalmával szintén beszédet mondott a megemlékezésen. A brit méltóság Alíz hercegnőre emlékezve elmondta, őt és családját is büszkeség tölti el azért, hogy nagymamája egykor megmentette egy zsidó család életét, ami miatt a Világ Igaza díjat is megkapta.

Arsen Ostrovsky on Twitter: „Prince Charles at #WHF2020JLM:”The lessons of the Holocaust are searingly relevant to this day. 75 years after Liberation of Auschwitz-Birkenau, hatred and intolerance still lurk in the human heart, still tell new lies, adopt new disguises, and still seek new victims.” pic.twitter.com/QN8bL6w3e5 / Twitter”

Prince Charles at #WHF2020JLM:”The lessons of the Holocaust are searingly relevant to this day. 75 years after Liberation of Auschwitz-Birkenau, hatred and intolerance still lurk in the human heart, still tell new lies, adopt new disguises, and still seek new victims.” pic.twitter.com/QN8bL6w3e5

Az egységet hirdetve Emmanuel Macron az antiszemitizmus veszélyei mellett az idegengyűlölet ellen is szót emelt a jeruzsálemi eseményen. A francia vezető azt mondta: „Mindezek után az antiszemitizmus és az antiszemitizmus csapása visszatért, továbbá ezek mellett a xenofóbia és az intolerancia is felütötte a ronda fejét”.

Macron egyébkét ma reggel nyilvánosan kényszerült bocsánatkérésre azután, hogy tegnap heves hangon kizavart egy izraeli rendőrt a jeruzsálemi Óvárosban található Szent Anna templomból.

Macron kizavarta a templomból az izraeli rendőröket – videó!

A francia elnök azon húzta fel magát, hogy a jeruzsálemi Óvárosban található Szent Anna templom a francia kormány tulajdona, az őt kísérő izraeli rendőrök mégis bementek oda, biztos ami biztos.

Az ukrán elnök másnak adta át a helyét

Nem a francia vezető volt az egyetlen, aki már a mai megemlékezést megelőzően magára vonta a figyelmet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például megérkezett ugyan Izraelbe, de közölte, nem vesz részt a megemlékezésen, delegációjának tagjaival együtt inkább átadta helyét olyan holokauszt-túlélőknek, akik nem kaptak lehetőséget a belépésre.

Az utóbbi napokban egy 94 éves auschwitzi túlélő a médiának beszélt arról, hogy helyhiány miatt nem lehet jelen az eseményen, ugyanis a 780 személyesre tervezett fűtött sátorban csak nyolcvan helyet biztosítottak túlélőknek. Az idős túlélők általában kísérőkkel érkeznek, így ez valójában csak mintegy harminc helyet jelent.

Korábban több izraeli miniszter is felajánlotta belépési lehetőségét a túlélőknek, és hozzájuk csatlakozott az ukrán elnök is.

Rivlin: a történelmi kutatásokat történészek végezzék, ne politikusok!

Az izraeli elnök reméli, minden országba eljut, hogy a világ vezetői Jeruzsálemben közösen álltak ki a rasszizmus, az antiszemitizmus, az extrémizmus ellen és a demokratikus értékek mellett.