Izrael történelmének legnagyobb diplomáciai eseményére készül

Izrael történelmének legnagyobb diplomáciai eseményére készül: pénteken több tucat, legmagasabb szintű állami vezető látogat a zsidó államba az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából meghirdetett politikai világfórumra.

1. Először „kicsiben” gondolkoztak

Kezdetben egy kisebb megemlékezést terveztek, és csak idővel kerekedett Izrael történelmének eddigi legnagyobb diplomáciai eseményévé. Amikor az illetékesek elkezdték szervezni az 5. Holokauszt Világfórum nevű eseményt, 10-15 világvezető részvételére számítottak — idézi Harel Tubit a The Times of Israel.

„Azt gondoltuk, hogy egy ilyen szám sikernek számít. De most még jobban örülünk annak, hogy 45-nél is több vezetőt üdvözölhetünk majd Jeruzsálemben”

— fogalmazott az elnöki rezidencia munkatársa.

2. Biztonsági szakemberek lesznek mindenhol

Összesen 49 országból érkeznek delegációk Izraelbe — beleértve 41 állami vezetőt. Nem csoda tehát, hogy az izraeliek hatalmas biztonsági előkészületekkel várják a látogatókat, és közel 10 000 rendőrt állítanak szolgálatba majd az esemény során. Izraeli diplomaták szerint Jicák Rabin és Simon Peresz búcsúztatójára is sok prominens vendég érkezett, de az e heti megemlékezésre minden eddiginél több külföldi méltóságot várnak.

3. Számít, kik lesznek ott — és az is, kik nem

A Jad Vasem rendezvényére olyan prominens vezetőket várnak, mint brit Károly herceg, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Mike Pence amerikai alelnök és Frank-Walter Steinmeir német elnök. Hazánkat Áder János fogja képviselni a Nemzetközi Holokauszt Emléknap során.

Ugyanakkor, mint ismert, Andrzej Duda lengyel miniszterelnök számára korábbi felvetése ellenére sem adnak lehetőséget arra, hogy mondjon pár szót a vendégek előtt. Válaszul Lengyelország képviselői bojkottálják az eseményt. Kedden pedig kiderült: visszamondták, így sem a litván, sem az észt állami vezetők nem vesznek részt a jeruzsálemi fórumon csütörtökön.

Újabb európai vezetők mondták le a részvételt a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon

A lengyel elnök után a litván és az észt állami vezetők sem mennek el Izraelbe, a 75. évforduló alkalmából rendezett eseményre, ahol Putyin is beszél majd.

4. Sok a kérdőjel

A Fórum két részből fog állni — a résztvevőket egyrészt hivatalos vacsorára várják Reuven Rivlin elnök irodai rezidenciáján szerda este, majd a Jad Vasem Múzeumban tartják a megemlékezést csütörtökön. A pontos programot már rég előkészítették, de a közvélemény számára még mindig maradt pár tisztázatlan kérdés.

Ilyen például az, hogy miért Jeruzsálemben, és nem Auschwitzban tartják az eseményt? Miért nem engedték a szervezők Duda lengyel elnök számára, hogy felszólaljon? Putyin vajon eszközül használja-e a lehetőséget arra, hogy további nyomást gyakoroljon a lengyelekre, akiket nemrég a zsidók meggyilkolásával vádoltak? Vajon az eseményen bejelenti-e az izraeli Naama Iszakár szabadon engedését az orosz börtönből? És miért nem biztosítottak Holokauszt túlélők számára kellő számban jegyet?

5. Vannak, akik már meg is érkeztek

Elsőként Ausztrália képviselője, David Hurley főkormányzó landolt Izraelben hétfőn — pontosan egy héttel az auschwitzi felszabadulás 1945. január 27-i évfordulója előtt. Kedden pedig több tucat vendég csatlakozott, akiket kék-fehér virágokkal vártak a reptéren. Voltak, akik egyenes úton Rivlin elnök irodájába tartottak, hogy munkamegbeszélésen vegyenek részt — így Portugália, Románia és Grúzia elnökei. Emmanuel Macron már szintén megérkezett a tel-avivi reptérre, ahol Jiszrael Kac külügyminiszter köszöntötte, majd Benjamin Netanjahu és felesége is fogadta.

ראש ממשלת ישראל on Twitter: „ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו הגב’ שרה נתניהו קיבלו את נשיא צרפת עמנואל מקרון, במעון ראש הממשלה בירושלים. 🇮🇱🇫🇷https://t.co/Z9IW2CGU2M pic.twitter.com/zS9kUHKHa9 / Twitter”

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו הגב’ שרה נתניהו קיבלו את נשיא צרפת עמנואל מקרון, במעון ראש הממשלה בירושלים. 🇮🇱🇫🇷https://t.co/Z9IW2CGU2M pic.twitter.com/zS9kUHKHa9

6. Mindenki csak egy vendéget vihet — házastársak kizárva

A vacsora helyi idő szerint ma este 6 óra 30 perckor veszi kezdetét, és csaknem 200 pincér szolgál majd fel a meghívottaknak, akiknek száma a 250-et is eléri. A vendégeket arra kérték, hogy csak egyetlen kísérőt vigyenek magukkal — és az a delegáció valamely tagja vagy tanácsadója legyen, ne a résztvevők házastársa. A „plusz egy főket” külön sátorban látják vendégül. A vacsora eseményeit öt kamerával, élőben közvetítik majd.

A jól felszerelt helyiség 400 négyzetméteres alapterületen fekszik, ahova 240 bútort szereltek be. Összesen 800 gyertyát helyeztek el a dekorosok, és a fűtésről is alaposan gondoskodtak a szervezők.

Reuven Rivlin on Twitter: „The preparations at Beit HaNasi are well underway, and we are looking forward to welcoming you – kings, princes, presidents, prime ministers and honored guests. Join us for the the live broadcast from Jerusalem: Wednesday 18:30 Israel, 17:30 CET, 11:30 EST#UnitedinMemory75 pic.twitter.com/lxU9JsOUKa / Twitter”

The preparations at Beit HaNasi are well underway, and we are looking forward to welcoming you – kings, princes, presidents, prime ministers and honored guests. Join us for the the live broadcast from Jerusalem: Wednesday 18:30 Israel, 17:30 CET, 11:30 EST#UnitedinMemory75 pic.twitter.com/lxU9JsOUKa

A résztvevőket egy U-alakú asztalhoz ültetik majd, mindenkit hazája lobogója mellé. A helyszínen természetesen jelent lesz Reuven Rivlin, Benjamin Netanjahu, Beni Ganz és más vezető izraeli politikusok. Bár az ülésrend még nem ismert, az biztosra vehető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog Mike Pence amerikai alelnök mellé ülni — mivel mindketten csak holnap reggel érkeznek meg a zsidó államba.

7. Amerika nagy delegációval érkezik

Az Amerikai Egyesült Államok képviseletében demokrata és republikánus kongresszusi képviselők egyaránt Jeruzsálembe utaznak. Nancy Pelosi mellett Jared Kushner — és természetesen a már említett Pence alelnök is ott lesz majd.

8. Az izraeli sajtót a menüt is kiszimatolta

Rivlin elnök korábban is elárulta, hagyományos izraeli ételeket szolgálnak majd fel a mai vacsorán. A The Times of Israel pedig úgy tudja, tengeri keszeget és a főételként marhahúst kínálnak majd a vendégeknek — noha Rivlin elnök maga vegetáriánus. A zenéről több neves előadó gondoskodik, és többek között Leonard Cohen „Dance Me to the End of Love” című dala is elhangzik majd, amit egy Holokauszt-túlélő fog hegedűn kísérni. A zene és desszert után a vezetőket közös képre invitálják, majd mindenki visszatérhet a hotelekbe.

9. A megemlékezés

A holnapi megemlékezés délután 1 óra 15 perckor veszi kezdetét a Jad Vasem Múzeum Gettó terén. A mai vacsorán mindössze hárman szólalnak majd fel (Rivlin elnök mellett spanyol Fölüp herceg és Yehuda Bauer izraeli történész), ám a holnapi eseményen nagy számban mondanak szót a jelenlévők. Netanjahu és Rivlin mellett beszédet tart majd Macron, Putyin, Pence, Károly herceg és Frank-Walter Steinmeier német elnök is. Az eseményt szintén élőben fogják közvetíteni.

Yad Vashem on Twitter: „#WHF2020JLMWatch a live broadcast of the #WorldHolocaustForum this Thursday: https://t.co/xMnQxpLGIuOver 45 world leaders are to convene at Yad Vashem under the banner „Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism” 23 January 202013:30 IST06:30 EDT pic.twitter.com/VaUCsMid9J / Twitter”

WHF2020JLMWatch a live broadcast of the #WorldHolocaustForum this Thursday: https://t.co/xMnQxpLGIuOver 45 world leaders are to convene at Yad Vashem under the banner „Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism” 23 January 202013:30 IST06:30 EDT pic.twitter.com/VaUCsMid9J

10. A program után is maradnak az országban a résztvevők

A hivatalos megemlékezést követően Rivlin és Netanjahu kétoldalú megbeszéléseken vesz részt a világvezetőkkel. A miniszterelnök az amerikai alelnök mellett Israel David Friedman nagykövettel is találkozik Amerika jeruzsálemi nagykövetségén. Majd az amerikai alelnök várhatóan a Siratófalhoz is ellátogat majd, mielőtt visszarepülne Washingtonba csütörtök este.

Putyint Betlehembe is várják, ahol a Palesztin Hatóság vezetőjével, Mahmúd Abbásszal fog tárgyalni. Macron, Károly herceg és az ausztrál kormányzó pedig várhatóan szintén kezet ráz majd a palesztin vezetővel. Az izraeli vezetők naptárában még pénteken is szerepelnek tárgyalások — és valószínűleg még a Sábát előtti órákat is a vendégekkel igyekeznek tölteni majd.