Orbán Auschwitzba, Áder Jeruzsálembe megy a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulóján

A kerek évforduló alkalmából a szokásosnál is nagyobb rendezvények várhatók Izraelben és Auschwitzban is.

Orbán Viktor Auschwitzban, Áder János Jeruzsálemben képviseli Magyarországot a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján írja a Kibic Magazin.

Január 27-én lesz Auschwitz felszabadításának 75-dik évfordulója. Ez a nap a Nemzetközi Holokauszt Emléknap, és a kerek évforduló alkalmából a szokásosnál is nagyobb rendezvények várhatók Izraelben és Auschwitzban is.

Magyarország két helyen is képviselteti magát. Orbán Viktor miniszterelnök többek között Reuven Rivlin, izraeli államelnök, Andrzej Duda lengyel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, továbbá Frank-Walter Steinmeier német államelnök, valamint a belga király és a királyné társaságában vesz részt az auschwitzi megemlékezésen. Áder János köztársasági elnök Jeruzsálembe látogat, ahol a nemzetközi Holokauszt Világfórum vendégeként Emmanuel Macron francia elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mike Pence amerikai alelnök is a meghívottak között szerepel.

A lengyel államfő egyébként január 7-én bejelentette, hogy nem vesz részt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Holokauszt Világfórumán, amelyen megemlékeznek az auschwitzi koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti felszabadításáról. Andrzej Duda azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen.

Andrzej Duda kifogásolta, hogy a jeruzsálemi rendezvényen a tervek szerint felszólal Vlagyimir Putyin orosz elnök, továbbá a német és a francia államfő, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok képviselői, miközben Lengyelország államfője – az ennek érdekében tett diplomáciai lépések ellenére – nem kapott ilyen lehetőséget.

Jeruzsálemben emlékeznek majd Auschwitz felszabadítására a világ vezetői

A január 26-ára tervezett eseményre többek között Donald Trump amerikai elnököt, Emmanuel Macron francia elnököt, a brit miniszterelnököt és Angela Merkel német kancellárt is várják.