Jeruzsálemben emlékeznek majd Auschwitz felszabadítására a világ vezetői

A január 26-ára tervezett eseményre többek között Donald Trump amerikai elnököt, Emmanuel Macron francia elnököt, a brit miniszterelnököt és Angela Merkel német kancellárt is várják.

Jeruzsálem óriási megemlékezést készít elő Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából, melyen reményei szerint több nagy nyugati nemzet vezetője is részt vesz majd — számolt be a The Jerusalem Post.

A meghívott vezetők másnap a tervek szerint a Jad Vasem Holokauszt Világfórumán is részt vesznek majd.

A lap információi szerint nem világos hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívják-e az eseményre.

Putyin korábban meginvitálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt Moszkvába, hogy részt vegyen a nácik vereségének 75. évfordulója alkalmából rendezett májusi emlékceremónián.

Amennyiben Macron elfogadja a jeruzsálemi meghívást, úgy az lesz első hivatalos látogatása Izraelbe Franciaország elnökeként.

Médiaértesülések szerint az izraeli tisztviselők már hónapok óta dolgoznak a színfalak mögött a megemlékezés körülményeinek megteremtésén, amire Reuven Rivlin izraeli államfő is utalt tavalyi, Jad Vasemben elmondott beszéde során.

“Az antiszemita hangok erősödésével a közelmúltban megkerestem világvezetőket, és meghívtam őket egy nemzetközi konferenciára ide a Jad Vasembe jövő januárra, hogy együtt emlékezzünk meg Auschwitz felszabadításának 75. évfordulójáról,”

— jelentette ki az államfő.

“Itt Jeruzsálemben, elnökökkel és államfőkkel karöltve összefogunk az antiszemitizmus, a xenofóbia és a holokauszt-tagadás elleni harcban.”