Újabb európai vezetők mondták le a részvételt a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon

A lengyel elnök után sem a litván, sem az észt állami vezetők nem vesznek részt az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett jeruzsálemi fórumon csütörtökön – jelentették be Vilniusban és Tallinnban. Közben Varsó felszólította Putyint, hogy ne használja a fórumot politikai játszmákra.

Január elején Andrzej Duda lengyel elnök közölte, hogy nem vesz részt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben tartandó Holokauszt Világfórumon. A lengyel elnök azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen, miközben a felszólalók között szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Gitanas Nauseda litván államfő a parlament elnökét kérte fel, hogy képviselje az országot  Jeruzsálemben – közölte az elnök szóvivője, aki nem indokolta, hogy Nauseda miért mondta le az utolsó pillanatban a meghívást.

A litván elnök viszont január 27-én elutazik a dél-lengyelországi Oswiecimbe, hogy részt vegyen az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezéseken.

Litvánia osztozik a Vlagyimir Putyint elítélő lengyel álláspontban, amiért az orosz elnök kisebbítette a Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét, amelynek titkos záradékában a náci Németország és a sztálini Szovjetunió felosztotta Kelet-Európát a második világháború kezdetén – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Putyin és több más magas rangú orosz vezető a közelmúltban azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy részben felelős a második világháború kirobbantásáért, amit Varsó és nyugati szövetségesei elutasítanak.

Az észt külügyminisztérium szintén kedden jelentette be közleményben Tallinnban, hogy az ország vezetői nem vesznek részt a holokauszt-fórumon.

„Miután a szervezők csak nagyon magas rangú vezetőket várnak a rendezvényre, a mi elnökünk, a miniszterelnök és a házelnök pedig más ügyekkel van elfoglalva, Észtországot nem képviselik a jeruzsálemi rendezvényen” – idézte a tárca sajtószolgálatának közleményét az ERR hírportál.

Orbán Auschwitzba, Áder Jeruzsálembe megy a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulóján

A kerek évforduló alkalmából a szokásosnál is nagyobb rendezvények várhatók Izraelben és Auschwitzban is.

Varsó felszólította Putyint, hogy ne használja a Holokauszt Világfórumot politikai játszmákra

A csütörtöki jeruzsálemi fórumról a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski keddi sajtóértekezletén elmondta: Andrzej Duda lengyel elnök jogosan feltételezheti Putyinról, hogy a konferenciát eszközként használja majd Oroszország agresszív aktuálpolitikája támogatására.

Szynkowski szerint Andrzej Duda szempontjából „megengedhetetlen lett volna az olyan helyzet, melyben a lengyel állam képviselője rákényszerül a korábbiakhoz hasonló gyalázat meghallgatására”, anélkül, hogy reagálhasson.

Mindez annak ellenére történne, hogy Lengyelország hárommillió zsidó állampolgára a holokauszt áldozata lett, a megszállt Lengyelország területén a németek végrehajtották az európai zsidók holokausztját, a zsidómentő lengyelek pedig a legnagyobb csoportot képezik a Jad Vashem által a Világ Igaza címmel kitüntetettek közül – hangsúlyozta Szynkowski, közölve, hogy adott helyzetben Varsót a jeruzsálemi megemlékezésen Lengyelország izraeli nagykövete képviseli.

Putyin kijelentései kapcsán kedden a Politico hírportálon terjedelmes írást közölt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, szorgalmazva: Európának szembe kell szegülnie a 20. századi történelemhamisítással. A második világháború igaz megítélése szerves része az egyesült Európa örökségének, de Oroszország újból azzal próbálkozik, hogy felszabadítónak tüntesse fel a Szovjetuniót, amely „megkönnyítette a náci rezsim feladatát, és maga is egy sor bűntettet követett el” – írja Morawiecki.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberi nyilatkozatában egyformán a háború kirobbantójaként kezelte a náci Németországot és a Szovjetuniót.
Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából január 27-én az auschwitzi emlékhelyen is rendeznek nemzetközi megemlékezést, amelyen Andrzej Duda mellett többek között az izraeli elnök vesz részt.

„A lengyeleket és zsidókat nem lenne szabad további ellenségeskedésre ítélni”

Andrzej Duda lengyel elnök kihagyása még azok számára sem lehetne közömbös, akiket amúgy nem izgat különösebben a lengyelek érzékenysége – véli Jonathan S. Tobin.