Rivlin: a történelmi kutatásokat történészek végezzék, ne politikusok!

Az izraeli elnök reméli, minden országba eljut, hogy a világ vezetői Jeruzsálemben közösen álltak ki a rasszizmus, az antiszemitizmus, az extrémizmus ellen és a demokratikus értékek mellett. Reuven Rivlin ezt a 40 ország vezetője részvételével megtartott díszvacsorán mondta, egy nappal a Holokauszt Világfórum előtt.

A díszvacsorán először a több mint 40 ország vezetőjének az üzenetét mutatták be egy videóban. Az gyűlöletet, rasszizmus, antiszemitizmust elítélő egy mondatos idézettel szerepelt mindenki. Áder János magyar köztársasági elnöktől azt idézték, hogy „a gyűlöletet el kell utasítsuk, és válasszuk a reményt”.

Rivlin először üdvözölte a világ és Izrael vezetőit, háláját fejezte ki a vendégeknek, hogy ennyien eljöttek, majd Izrael állam és Izrael népe nevében üdvözölte őket Jeruzsálemben.

Történelmi összejövetelnek nevezte az estét, nem csak a zsidók, hanem az egész világ számára. Ezen az estén ahogy a holokauszt áldozataira emlékeznek és a második világháború végére, de egyúttal a szabadság és az emberi méltóság győzelmére is – mondta Rivlin.

Másnap a Jad Vasembe jönnek össze, hogy közösen emlékezzenek és megfogadják: „soha többet.”

„A történelmi kutatásokat meg kell hagyni a történészeknek. A politikai vezetők dolga, mindannyiunké, hogy a jövőt alakítsák, hagyják meg a történelmet a történészeknek”

– fogalmazott az izraeli elnök.

„A jövő a mi közös választásunk szerint alakul, remélem és imádkozom érte, hogy az üzenetünk eljut a Föld minden országába, hogy a világ vezeti közösen kiállnak a rasszizmus, antiszemitizmus és a szélsőségek elleni harcban”

– jelentette ki Rivlin.

Izrael történelmének legnagyobb diplomáciai eseményére készül

Ma este nem vacsorázhatnak a házastársukkal azok a notabilitások, akik a pénteki Holokauszt Világfórumra érkeznek Jeruzsálembe.