Putyin jeruzsálemi ingatlant kap a fogvatartott izraeli lányért cserébe?

A Jerusalem Post értesülése szerint Naamar Iszakár ügye egy régóta tartó ingatlan-vitának is véget vethet. 

Újabb részletek láttak napvilágot annak az izraeli lánynak az ügyében, akit Oroszországban hét és fél év börtönbüntetésre ítéltek.

Naama Iszakárt tavaly április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, mert 9,5 gramm marihuánát találtak nála, amikor Indiából utazott haza Tel-Aviv felé, moszkvai átszállással. Ez a mennyiség Izraelben nem számít illegálisnak, de Oroszországban igen.

Mint beszámoltunk róla, Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu korábban is egyeztetett a lány ügyében, mikor az izraeli vezető arra kérte orosz tárgyalópartnerét, hogy elnöki kegyelemmel engedjék szabadon Iszakárt. Ráadásul előzetes bejelentések szerint Putyin és Netanjahu legközelebb csütörtökön is egyeztet majd, amikor az orosz elnök Izraelbe látogat a közelgő Holokauszt-megemlékezésre.

Hamarosan elengedhetik az oroszok a hét és fél évre elítélt izraeli lányt

Izrael és Oroszország közel áll a megegyezéshez a kis mennyiségű marihuána miatt hét és fél év börtönre ítélt 27 éves izraeli-amerikai lány ügyében.

A The Jerusalem Post héber nyelvű testvérlapja, a Maariv most olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amik igazolják a korábbi feltevést, amiről az izraeli média korábban hírt adott. A 13-as csatorna információi szerint ugyanis Oroszország számos engedményt vár el Izraeltől Iszakár szabadságáért cserébe, beleértve egy ingatlan körüli vita megoldását a jeruzsálemi Alexander-udvarral kapcsolatban.

A vitatott területet III. Sándor vásárolta meg 1859-ben. Eredeti tervek alapján az orosz konzulátus épületének szánták, ám később a porosz egyház templomának adtak teret rajta, amit a 19. század végén építettek fel.

A tulajdonjog körüli viták az 1917-es orosz kommunista forradalom után robbantak ki. Azóta két, a megtévesztésig hasonló nevet viselő szervezet is azt állította, hogy a komplexum jogos örököse. Az egyik fél most is a terület fenntartója (Imperial Orthodox Palestine Society), és egy zsidó gyökerekkel bíró német férfi, Nikolai Goffman-Vorontsov vezetése alatt áll. A másik oldalon pedig Putyin egyik barátja, Szergej Sztyepasin egykori kormányfő van (Imperial Russian Orthodox-Palestinian Society).

A két szervezeti vezető vitája évtizedes múltra tekint vissza, és többször mindketten nyilvánosan követelték a kizárólagos tulajdonjogot egymással szemben. 2015-ben még Dmitrij Medvegyev korábbi orosz miniszterelnök is megpróbált közbenjárni az orosz fél érdekében — ám hiába, akkor Izrael Igazságügyi Minisztériuma nem foglalkozott érdemben az üggyel.

Nemrég pedig Mikhail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes — aki egyben az izraeli orosz ingatlanok ügyeiért is felel — szintén felelevenítette az udvar körüli vitát. A sajtó úgy tudja, az orosz tisztségviselő egy héttel ezelőtt Gila Gamliel izraeli politikussal is találkozott, akivel Iszakárról egyeztetett.

Ezen felül Bogdanov — két nappal Putyin előtt — meg is érkezett Izraelbe, ahol csütörtökön tartják az auschwitzi haláltábor felszabadulásáról szóló nemzetközi megemlékezést. Az izraeli fővárosban Bogdanov tervek szerint újra találkozni fog az izraeli politikussal.

A Maariv megkeresésére az orosz külügyminisztérium egyik munkatársa azt mondta, hosszú idő után Medvegyev 2015-ös kérése pozitív válaszra talált, tavaly decemberben pedig hivatalos döntést hoztak arról, hogy a Kreml-közeli szervezetet illeti a tulajdonjog, amiről már Oroszországot is értesítették — noha Goffman-Vorontsov erről semmit nem tudott mindeddig.