Hamarosan elengedhetik az oroszok a hét és fél évre elítélt izraeli lányt

Izraeli tisztviselők szerint az izraeli-amerikai turista, Naama Iszakár szabadon engedése az orosz börtönből már lényegében eldőlt, Jeruzsálem és Moszkva már csak a lány hazatérésének részleteiről egyeztet – írja a The Times of Israel.

Naama Iszakárt tavaly április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, mert 9,5 gramm marihuánát találtak nála, amikor Indiából utazott haza Tel-Aviv felé, moszkvai átszállással. Ez a mennyiség Izraelben nem számít illegálisnak.

A 12-es csatorna információi szerint a két oldal még a jogi megoldást keresi, hogy milyen módon tudják megengedni a nő számára a hazatérést Izraelbe.

„אני אוהבת אותך, את יוצאת משם”: נדחה ערעורה של נעמה יששכר

כאן חדשות | בית המשפט במוסקווה דחה את ערעורה של נעמה יששכר, למרות שטענה כי אין לה מושג איך הגיעו הסמים לתיקה. אימה אמרה לה בטלפון בתום הדיון: „ראש הממשלה הבט…

Egy lehetséges megoldás, ha Putyin elnök kegyelmet ad Iszakárnak a közeli jövőben, és megengedi számára a hazatérést. Egy másik opció, amelyről még egyeztetnek, hogy ne legyen kínos az orosz igazságügyi rendszer számára: kiadják Izraelnek, hogy ott folytassa a börtönbüntetése letöltését, és ebben az esetben Izraelben kap kegyelmet.

Iszakár közben híresség lett Izraelben, ahol tömegek tiltakoztak a súlyos börtönbüntetése ellen, amelyről azt állították, hogy egy politikai játszma része.

Putyin és Netanjahu legközelebb csütörtökön egyeztet az ügyben, amikor az orosz elnök Izraelbe látogat a holokauszt-megemlékezésre.

Netanjahu újra felhívta Putyint a bebörtönzött izraeli lány miatt

A két vezető telefonon egyeztetett a a kábítószer-csempészettel vádolt Naama Iszakár ügyéről.  

Netanjahu Iszakár anyjával is találkozik, aki vasárnap tért vissza Izraelbe, miután hosszú hónapokat töltött Moszkvában, hogy támogatni tudja lányát.

A 13-as csatorna információi szerint Oroszország számos engedményt vár Izraeltől Iszakár szabadságáért cserébe, beleértve egy tervezési és építési vita megoldását a jeruzsálemi Szergej udvarával kapcsolatban. Ez egy orosz tulajdonú komplexum, amely az orosz zarándokokat szolgálja a szent városban.

Netanjahu fontolóra vette, hogy ebben az ügyben enged Moszkva számára.

Szombaton a 12-es csatorna arról számolt be, hogy a megbocsátásért cserébe Moszkva arra kéri Izraelt, hogy támogassa az orosz narratívát a második világháborúval kapcsolatban. Az izraeli sajtóban azt találgatják, hogy vajon ez megjelenik-e majd Netanjahu beszédében a 75. évforduló alkalmából tartott rendezvényen.

Putyin nemrég többször is beszélt Lengyelország felelősségéről második világháború kitörésében és antiszemitának nevezve az akkori berlini lengyel nagykövetet. Varsó bekérette az orosz nagykövetet az elnök szavai miatt.

Putyin a tervek szerint csütörtökön érkezik Izraelbe egynapos látogatásra az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából, és négyszemközt is találkozik Netanjahuval és Rivlin elnökkel.

Az Iszakár szabadon bocsátását követelő izraeli aktivistákat az elmúlt napokban arra kérték a hatóságok, hogy szüntessék be hangos kampányukat az Oroszországgal folytatott kényes tárgyalások sikere érdekében.

Bebörtönzött izraeli lány: Putyint kérleli Jeruzsálem főrabbija

„A család most önre tekint és kegyelmet remél öntől, abban bízva, hogy felmentéssel él” – írta az orosz elnöknek Shlomo Amar.

A hónap elején Jaffa Iszakér, Naama anyja a Facebookon nyitott levélben kérte arra Rivlin elnököt, hogy ne fogadja Putyint. Azzal fenyegetőzött, hogy el fogják állni az orosz elnök útját, amikor Putyin látogatást tesz az izraeli elnöki rezidencián. Később a család közölte, nem terveznek semmilyen provokatív lépést Putyin látogatása alatt, megértve, hogy Naama szabadon engedése az ő viselkedésükön is múlhat.

Netanjahu pénteken azt mondta, „komoly hajlandóságot” érez Putyinban, hogy segítsen a helyzet megoldásában.