Bebörtönzött izraeli lány: Putyint kérleli Jeruzsálem főrabbija

Izrael miniszterelnöke után az ország korábbi szefárd főrabbija is levélben kéri Oroszország elnökét arra, hogy bocsásson meg annak az izraeli lánynak, aki egy moszkvai börtönben ül, mert drogot találtak nála.

A kábítószer-csempészettel vádolt izraeli turista, Naama Iszakár ügye a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapott a közelmúltban. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a 26 éves nőt még tavaly tavasszal vették őrizetbe a moszkvai reptéren.

Benjamin Netanjahu korábban már külön telefonon egyeztetett Naama Iszakár ügyében Vlagyimir Putyinnal, akitől a lány szabadon engedését kérte. Most Jeruzsálem szefárd főrabbija, az ország korábbi főrabbija levélben fordult az orosz elnökhöz a fiatal nő érdekében.

írja az Arutz Sheva hírportál.

Az orosz bíróság döntésének értelmében Naama Iszakárt rendkívűl súlyos, hét és féléves börtönbüntetésre kötelezték azért, mert alig 10 gramm kannabiszt találtak a táskájában. Az ügy heves vitákat generált Izraelben, de egyelőre az oroszok hajthatatlannak mutatkoznak. A lány családja a napokban Jeruzsálemben járt, ahol Shlomo Amar főrabbinál próbáltak támaszt keresni.

A rabbi ezután fogalmazta meg levelét Putyinnak címezve. A felettébb alázatos stílusban írt, most közzétett levélben ismét a lány szabadon bocsátását kérik, Putyin elnöki felmentését kérve.

Az az igazság, hogy a bebörtönzése fájdalmat és szomorúságot hozott Izrael egész nemzetére. A család most önre tekint és kegyelmet remél öntől, abban bízva, hogy felmentéssel él.

— olvasható a lap által idézett levélben.

Putyin segítségét kérte Netanjahu a bebörtönzött lány ügyében

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin 2020-ra tervezett izraeli útja is szóba került a telefonbeszélgetés során.