Netanjahu: Putyin szerint harcban állnánk, ha nem én lennék a miniszterelnök

Izrael miniszterelnöke erről a csütörtöki Likud előválasztást megelőzően beszélt országa katonai rádiójának. Arra azonban nem adott választ, hogy élne-e mentelmi jogával azért, hogy pozícióban maradhasson.

„Azt mondta nekem Putyin, hogy ha nem lennénk ilyen viszonyban, könnyen egy háborús összecsapás közepén találhattuk volna magunkat”

– fogalmazott Benjamin Netanjahu abban a rádióinterjúban, amelyet a The Times of Israel is szemlézett. A miniszterelnök szerint a tény, hogy a két ország vezetője néhány hónaponként találkozik, is szükséges volt ahhoz, hogy elkerüljék a háborús konfliktust.

A csütörtöki Likud vezetőválasztás előtt rögzített interjúban Netanjahu kijelentette, hogy Izrael már négy alkalommal is közel került ahhoz, hogy a szíriai légtérben összeütközzenek a zsidó állam és Oroszország légierejének gépei. Oroszország izraeli nagykövetsége nem kívánta kommentálni Netanjahu szavait – írja az izraeli lap.

Politikai pályafutásának talán legnagyobb kihívásaival járó időszakát megélő Netanjahut arról is kérdezték, hogy abban az esetben, ha a Legfelsőbb Bíróság – amely alkotmánybíróságként is működik Izraelben – úgy döntene a napokban, hogy nem bízza meg kormányalakítással, élne-e mentelmi jogával, nem volt hajlandó egyértelmű választ adni.

Legfelsőbb bíróság dönti el, alakíthat-e kormányt Netanjahu

„Demokráciában a nép, és nem más dönti el, hogy ki vezeti. Ellenkező esetben ez már nem demokrácia” – írta Benjamin Netanjahu Twitteren.

Mint ismert, az országban rendezett ez évi két sikertelen parlamenti választás után jelenleg az átmeneti kormányt irányító politikussal szemben három vádiratot nyújtott be az ügyészség, ezek mind korrupció és hivatali visszaélés gyanújával vannak összefüggésben.

Naama Iszakárnak, a kábítószer-csempészettel vádolt izraeli turistának a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapó, több éves börtönbüntetéssel végződött (?) esetéről Izrael miniszterelnöke azt mondta, hogy reméli, Putyin élni fog elnöki jogkörével, és felmenti a fiatal nőt, ugyanis az orosz bíróság által elutasított fellebbezés nem más, mint „abszurd” döntés – különösen annak tükrében, hogy a vizsgálatok szerint a 26 éves turistánál mindössze pár gramm kannabiszt találtak a moszkvai repülőtéren.

Nincs kegyelem Oroszországban az izraeli lánynak, akinél marijuánát találtak

Az ügy hátterében a helyi lapok szerint ott lehet az utóbbi hónapok Moszkva és Jeruzsálem közötti feszültsége.

A szerdai interjúban Netanjahu igyekezett kerülni még azt is, hogy kimondja a nevét Likudos társának és kihívójának, Gideon Szaárnak. Így arra sem kívánt felelni, hogy abban az esetben, ha pártja ismét neki szavazna bizalmat, gondolna-e kihívójára, amikor a miniszteri pozíciók kiosztására kerül a sor.

Gideon Szaár ugyancsak a katonai rádiónak adott aznapi interjújában azt hangsúlyozta, hogy mivel Netanjahu már kétszer is alkalmatlannak bizonyult új kormány alakítására, itt az idő kifejezni azt a „történelmi lehetőséget”, hogy a jövő évi választásnak vele induljon neki a Likud.

„Nem ő az egyedüli, aki vezetni tudja a pártot és az országot — történelmünk épp az ellenkezőjét bizonyította”

– fogalmazott a politikus, akiről a szakértők úgy gondolják, jelenleg nem lehet komoly kihívója Netanjahunak.

Belharc a Likudban: egyre többen Netanjahut okolják a kudarcokért

Ha nem is olyan látványosan, mint korábban, de továbbra is Netanjahu a legesélyesebb a Likudon belüli győzelemre.