Nincs kegyelem Oroszországban az izraeli lánynak, akinél marijuánát találtak

Az orosz bíróság elutasította a kábítószer-csempészésért elítélt 26 éves izraeli-amerikai Naama Iszakár fellebbezését, és jóváhagyta hét és fél éves börtönbüntetését. Izraelben országos jelentőségűvé vált a fiatal nő ügye, amelyben Benjamin Netanjahu miniszterelnök is megszólalt.

„Sajnáljuk és dühösek vagyunk. Nem kellene, hogy a vállára tegyék az Izrael és Oroszország közötti összes érdekellentétet és vitát” – nyilatkozta Jafa Iszakár, Naama már hónapok óta Moszkvában élő édesanyja a döntés után.

„Naama pontosan tudta, hogy ez fog történni, és amikor a tárgyalás egyik szünetében elmondta nekem, haragudtam rá. Azt mondtam neki, hogy ma kijön innen. De sajnos neki volt igaza”

– tette hozzá édesanyja a Jediót Ahronót honlapjának, a ynetnek.

Csütörtök este az Iszakár család Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, aki korábban megígérte, hogy hazahozza Naamát. „Tartsa be az ígéretét. Ne engedje meg Putyinnak, hogy Izraelbe utazzon és állami rendezvényeken vegyen részt, amíg csak haza nem engedik Naamát” – követelték a kormányfőtől.

Az ítélet után az ügyvezető izraeli miniszterelnök telefonon beszélt Jafa Iszakárral.

„Nem fogom feladni a bíróság csalódást okozó döntése ellenére sem. Mindent elkövetek Naama hazahozataláért”

– ígérte Netanjahu.

Appeal hearing of Israeli-American jailed in Russia for drug trafficking begins | AFP

Israeli-American Naama Issachar, jailed for drug smuggling, attends her appeal hearing at the Moscow Regional Court. Naama Issachar was arrested in Russia in…

Moszkvában két hónappal azután tárgyalták Naama Iszakár fellebbezési kérelmét, hogy hét és fél év börtönre ítélték kábítószer-csempészés és -kereskedelem vádjával 9,5 gramm marijuana birtoklásáért. A kábítószert az orosz hatóságok a poggyászában találták, amikor Indiából Tel-Aviv felé tartva néhány órára Moszkvába érkezett tranzitutasként.

Az izraeli nő a tárgyaláson tagadta, hogy kábítószert vásárolt volna, azt állította, nem tudott róla, hogy marijuana volt a csomagjában. Ártatlanságát és azt hangsúlyozta, hogy megtévesztették részleges beismerést tartalmazó vallomása aláírásakor, amelynek orosz szövegét nem értette, mert nem biztosítottak tolmácsot.

Naama Iszakárt április 9-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren. A nála talált 9,5 gramm marijuana Izraelben nem számít kereskedelmi mennyiségnek, a személyes használat mennyiségén belül van.

A védőügyvédek a fellebbezésben az ítélet megsemmisítését kérték arra hivatkozva, hogy a bírósági és a rendőrségi eljárásban nem biztosítottak megfelelő tolmácsot a gyanúsítottnak. A védelem azt is hangoztatta, hogy a nőre túlságosan súlyos büntetést szabtak ki.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint a tárgyaláson a bírók ismételten azzal szembesítették Iszakárt, hogy aláírta az ellene szóló vádat a kábítószer-kereskedelemről.

Benjamin Netanjahu egy szerdai, a Likud párt elnöki székéért folytatott haifai kampánygyűlésen megígérte Naama Iszakár „hazahozatalát”, de másnap tanácsadói megpróbálták lecsillapítani a kedélyeket, és azt hangsúlyozták, nem világos, hogy a kormányfő mikor tudja elérni szabadulását.

Tel-Avivban több százan tüntettek Naama Iszakár szabadon engedéséért, tiltakozva az ellen, hogy Ororszország politikai játszmákhoz használja fel a fiatal nő ügyét.

Israelis rally in support of woman jailed in Russia

(19 Oct 2019) About 200 Israelis demonstrated on Saturday in Tel Aviv in solidarity with an Israeli woman imprisoned in Russia on drug charges.The demonstrat…

Az Iszakár-ügy hátterében a helyi lapok szerint ott lehet az utóbbi hónapok Moszkva és Jeruzsálem közötti feszültsége, amit az is jelez, hogy mindennapossá vált az izraeliek feltartóztatása a moszkvai repülőtéren.

Szerdán negyvenhat izraeli beutazót hosszú órákig őrizetben tartottak Moszkvában, és kihallgatták őket útlevél-ellenőrzésük közben. A hónap eleje óta huszonkilenc izraeli állampolgárnak – köztük befolyásos üzletembereknek – megtiltották a beutazást a repülőtérre érve Oroszországba.

A Jediót Ahronót  Oroszország Tel-Aviv-i nagykövetségéhez fordult magyarázatért. A követségen azt válaszolták, hogy idén december 1-ig 5741 orosz turistának tiltották meg a belépést Izraelbe, csak novemberben 569-nek.

Az izraeli határőrök naponta mintegy húsz orosz turistát küldenek vissza. A katonai rádió szerint azoktól tagadják meg a belépést, akik esetében engedély nélküli izraeli munkavállalástól tartanak.

A JTA zsidó hírügynökség arról ír, hogy izraeli tisztviselők szerint Oroszország a lány ügyét arra próbálta felhasználni, hogy az Izraelben elfogott orosz hekkert, Alexej Burkovot ne adják ki az Egyesült Államoknak, ám ez végül megtörtént.

Folyamatban vannak a tárgyalások a fiatal nő ügyében magas rangú izraeli és orosz tisztviselők között – mondta Israel Katz külügyminiszter, aki reményét fejezte ki, hogy az oroszok jóindulatú gesztusként hazaengedik a lányt, még Putyin elnök január végére tervezett izraeli látogatása előtt.

Az Oroszországban drogcsempészetért elítélt izraeli lány édesanyja Netanjahuhoz fordult segítségért

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hétvégén felhívta az Oroszországban drogcsempészetért 7,5 börtönre ítélt Naama Issachar édesanyját.