Trump: „Egyetlen porcikám sem rasszista”

Az amerikai képviselőház kedd este mégis rasszistának bélyegezte meg az elnököt.

A képviselőházi határozat rasszistának minősítve ítélte el Donald Trump megjegyzéseit, kiemelve, hogy hozzájárultak „a félelem, valamint az újonnan jött, és a színes bőrű amerikaiak iránti gyűlölet erősödéséhez”.

A határozatot a demokrata többségű képviselőház hangos szócsatákkal tűzdelt vita után fogadta el 240:187 arányban — derül ki az MTI jelentéséből. A republikánus törvényhozók közül csupán négyen voksoltak együtt a demokratákkal és ítélték el az elnök vasárnap és hétfőn közzétett Twitter-bejegyzéseit, amiben nem nevezte néven a megszólított képviselőnőket, de eddigi megnyilatkozásaik alapján az elemzők és a politikusok egyaránt gyorsan beazonosították őket.

Trump a voksolás előtt a Twitteren visszautasította, hogy bejegyzései rasszisták lettek volna.

„Azok a bejegyzések nem voltak rasszisták. Egyetlen porcikám sem rasszista a testemben. Az úgynevezett szavazást a demokraták átverős játszmájának kell tekinteni” —

írta, hozzáfűzve:

„a republikánusoknak nem szabad ‘gyöngeséget’ mutatva beleesniük a [demokraták állította] csapdába. Ennek a szavazásnak arról a mocskos nyelvezetről, kijelentésekről és hazugságokról kellene szólnia, amiket a demokrata kongresszusi képviselőnők használtak — akikről a tetteik alapján igazán azt gondolom, hogy gyűlölik az országunkat. Készüljön egy lista azokról a borzalmas dolgokról, amiket ők mondtak”.

Trump „eredeti” hazájukba küldené vissza a tiszteletlen demokratákat

Újabb Twitter-bombájával a fiatal progresszív demokratákat bírálta az amerikai elnök, miközben az egyik legfőbb riválisának a védelmére kelt.

Mint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, nagy port kavart Donald Trump múlt heti Twitter-üzenete, amiben tiszteletlen demokratákat küldött szakmai gyakorlatra „eredeti” hazájukba. Az esetet követően többen xenofóbnak nevezték az elnököt, akit az amerikai képviselőház is rasszistának minősített, és elítélő határozatot fogadott el ellene kedden este.

„Nagyon érdekes látni a „progresszív „demokrata képviselő asszonyokat, akik olyan országokból származnak, ahol a kormányok teljes katasztrófával egyenlőek (…) most hangosan és mérgesen oktatják ki az Egyesült Államok népét, a Föld legnagyobb, és legerősebb nemzetét, hogy miként kellene kormányozni. Miért nem mennek vissza, és segítenek helyreállítani azokat a teljesen lerobbant, és bűnözéssel fertőzött helyeket, ahonnan jöttek? Aztán jöjjenek vissza és mutassák meg nekünk, hogyan kell ezt csinálni.”

— szerepelt a bejegyzésben, amit a képviselők többsége elítélt.

Mindeközben a 2020-as választási kampány egyik demokrata kulcsszereplője is megszólalt az ügyben. Joe Biden, aki az Obama kormány idején alelnöki posztot töltött be, nemrég az Egyesült Államok történetének leginkább „nyíltan rasszista és megosztó” elnökének nevezte Donald Trumpot.

„Menj haza az országodba? Ez visszataszító és kínos”

— vetette fel Trump bejegyzése kapcsán a demokrata elnökjelölt-aspiráns, akivel úgy tűnik, hogy nem minden párttársa ért egyet. Ugyanis a napokban többször nagy figyelem került Nancy Pelosi demokrata párti házelnökre is, aki szintén gyakran kerül összetűzésbe a szóban forgó képviselőnőkkel.

Izraeli megszállásra panaszkodik Joe Biden

„A telepekre pedig nincs szükség” – mondta egy kampányrendezvényen Donald Trump elsőszámú demokrata kihívója.

A napokban Nancy Pelosit a nyilvánosság előtt szintén rasszistának bélyegezték, mert a házelnök bírálta megnyilvánulásaikat. Vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében viszont maga Donald Trump vette védelmébe velük szemben a házelnököt.

A közelmúltban hangos Izrael-ellenes botrányairól is ismert Alexandria Ocasio-Cortezról, a heves antiszemita kijelentései miatt bajba kerülő Ilhan Omarról, valamint a massachusettsi Ayanna Pressleyről és Rashida Tlaibről volt szó, aki nemrég faji szegregációval vádolta nyilvánosan a zsidó államot.

Ocasio-Cortez felmenői Puerto Ricóból érkeztek az Egyesült Államokba, Rashida Tlaib palesztin gyökerű, Ayanna Pressley pedig afroamerikai.  Ilhan Omar kivételével valamennyien az Egyesült Államokban születtek. Omar 1992-ben, a polgárháború elől menekülő szüleivel érkezett Szomáliából az Egyesült Államokba.

Izraelt támadja, a terrort igazolja két ismert demokrata politikus

Ilhan Omar és Rashida Tlaib szerint az „izraeli elnyomás”, az „igazságtalanság” az oka az egésznek, ráadásul a világ „dehumanizálja” a palesztinokat.